«Μαζί – Ανοιχτή Κοινωνία»

Σε μια επαρχία όπου οι μετανάστες, υπήκοοι τρίτων χωρών, φτάνουν τους 6,500 η πρωτοβουλία του δήμου Γεροσκήπου με το πρόγραμμα ενσωμάτωσης μεταναστών, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Καλώς ή κακώς, οι μετανάστες αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας και αποτελεί πολιτειακή υποχρέωση η σωστή, ομαλή και αποτελεσματική ένταξη τους στην Κυπριακή κοινωνία.

Η εν λόγω προσπάθεια αποτελεί ένα συλλογικό έργο, με τον Δήμο Γεροσκήπου να ηγείται της όλης προσπάθειας και τους Δήμους Πάφου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς να συνυπογράφουν και να στηρίζουν το πρόγραμμα. Η όλη προσπάθεια, αγκαλιάζεται επίσης από τον οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017» προσδίδοντας του έτσι μια άλλη διάσταση.

Η προσπάθεια αυτή είναι ένα σημαντικό μέτρο για τη ομαλή και ουσιαστική ενσωμάτωση των μεταναστών, την γνωριμία τους με την Πάφο, την αλληλεπίδραση τους με τους δημότες. Αποτελεί ένα μέτρο πρόληψης και εξάλειψης της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών τάσεων που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Μοναδική παράληψη στο εν λόγω εγχείρημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απουσία της εκμάθησης Ελληνικών πέραν των μαθήματα Η/Υ και αγγλικών που προσφέρονται. Η προσαρμογή καθώς επίσης και η ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών από τρίτες χώρες θα ήταν ευκολότερη εάν γνώριζαν και κατανοούσαν την γλώσσα της χώρας που τους φιλοξενεί, προκειμένου να επικοινωνούν και να αλληλοεπιδρούν με τον εγχώριο πληθυσμό.

Πέραν των προγραμμάτων εκμάθησης και κατάρτισης και των προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης οι δραστηριότητες που προσφέρονται θα έπρεπε να απαιτούν παράλληλη συμμετοχή ντόπιων και μεταναστών. Διαπολιτισμικές δραστηριότητες που να καλύπτουν όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των δύο μερών με στόχο την ουσιαστική αλληλεπίδραση των μεταναστών με τους δημότες.

Προσπάθειες σαν και αυτήν, προσδίδουν μια πιο ουσιαστική μορφή στην ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ανάλογες με αυτήν προσπάθειες, Οι δημότες της Πάφου έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην διαμόρφωση μιας λειτουργικής πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Ελπίζω να την εκμεταλλευτούν.

Αρέσει σε %d bloggers: