Επαναπροσδιορισμός , κίνητρα, τουρισμός

Η Πάφος, καλώς ή κακώς, έχει στήσει την οικονομία της γύρω από τον τουρισμό. Η ανεργία που αυξάνεται κατά την χειμερινή περίοδο, με την μείωση του τουρισμού και την αναστολή των λειτουργιών αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ανέργων. Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της αεροπορικής εταιρείας Ryanair για ρεκόρ προκρατήσεων για την φετινή τουριστική περίοδο, αναδύονται χρόνια προβλήματα και παρατυπίες στον συγκεκριμένο τομέα.

Η τουριστική περίοδος έχει σμικρυνθεί επικίνδυνα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις κλείνουν για περισσότερους από 6 μήνες αφήνοντας εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα διαμονής και σίτισης με αποτέλεσμα να απομονώνονται οι επισκέπτες και να υπολειτουργούν τόσο τα εστιατόρια και οι καφετέριες , όσο και οι συγκοινωνίες τα τουριστικά αξιοθέατα και γενικότερα η ευρύτερη τοπική οικονομία.

Πέρσι η κυβέρνηση είχε δώσει ‘’κίνητρα’’ στους ξενοδόχους , και όχι μόνο, για απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού που όμως δεν ευόδωσε. Κανένα από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη δεν έδωσε το απαραίτητο ενδιαφέρον , προκειμένου η προσπάθεια αυτή να τελεσφορήσει και να αποδώσει καρπούς . Τα κίνητρα που είχαν δοθεί ήταν επιφανειακά χωρίς να πιέσουν ουσιαστικά στην εργοδοτήσει από τους ξενοδόχους και φυσικά οδηγούσαν σε μια ανασφάλεια αφού μετά από 6 μήνες το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, ανεργία. Για την φετινή περίοδο η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενέκρινε προσπάθειες επέκτασης της τουριστικής περιόδου με παράλληλες οικονομικές διευκολύνσεις Αυτά όμως είναι μόνο τα αποτελέσματα που έφεραν τα ουσιαστικά προβλήματα.

Εύλογα θα διερωτάτο κάποιος αφού η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη κατά το καλοκαίρι, ποιος ευθύνεται για την ελάχιστη προσέλευση κατά την χειμερινή περίοδο κατά την οποία οι δυνατότητες της Πάφου είναι εξίσου ανταγωνιστικές;

Για χρόνια καλλιεργήθηκε και διατηρήθηκε μια μονόπλευρη εικόνα για την Πάφο και το ευρύτερο προσφερόμενο τουριστικό της ποιόν. Επικεντρώθηκαν στην καλοκαιρινή εικόνα της θάλασσας και του ήλιου υποβαθμίζοντας και την πολιτιστική κληρονομία της Πάφου και τις γαστρονομικές και οινολογικές τις διακρίσεις αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για προσέλκυση τουρισμού. Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικοί άρχοντες των τελευταίων χρόνων άφησαν να διαιωνισθεί το πρόβλημα με αποτέλεσμα να χρειάζονται βαθιές αλλαγές στην κουλτούρα που επικράτησε για να υπάρξει φως στο τούνελ.

Αρέσει σε %d bloggers: