Αστικές συγκοινωνίες

Η διακίνηση εντός των αστικών κέντρων Κύπρου και ιδιαίτερα της Πάφου, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης και πρωτίστως σε αυτά που κινούνται με συμβατικά καύσιμα. Η μετάβαση δε σε πιο βιώσιμους τρόπους διακίνησης, είναι αργή και δεν παρουσιάζει ουσιαστική πρόοδο.

Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Στην Πάφο, χρήση των αστικών λεωφορείων δεν είναι ακόμη διαδεδομένη αλλά ούτε ουσιαστική και επαρκώς λειτουργική. Η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντός, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση των ιδιωτικών μέσων διακίνησης και να χρησιμοποιήσουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, με τρόπο που να συμβάλουν συν τοις άλλοις και στην οικονομική ενίσχυση των δήμων.

Προκειμένου, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε μια μια χώρα και συγκεκριμένα μια πόλη που η δημόσιες συγκοινωνίες είναι ακόμη στα σπάργανα, οφείλουν να παρέχουν μια βολική, ποιοτική, αξιόπιστη, άνετη και ασφαλή μετακίνηση .

Οι δημόσιες μεταφορές είναι το κλειδί για το μέλλον της κοινωνίας, καθώς συμβάλουν σημαντικά στην κοινωνική ένταξη και στην ποιότητα της ζωής των πόλεων. Με βάση το κοινό που απευθύνονται θα μπορούσαμε να προτείνουμε κάποιες αλλαγές. Οι τουρίστες, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι συνταξιούχοι είναι κατά κύριο λόγο οι χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η ένταξη νέων στάσεων ανάμεσα στα δρομολόγια, η παρακολούθηση των δρομολογίων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, η αύξηση της συχνότητας των λεωφορείων, η εξασφάλιση οικονομικού μετακίνησης, η εύκολη εύρεση εισιτηρίων ή και η αγορά μέσω διαδικτύου είναι το ελάχιστο από αυτό που θα μπορούσε να γίνει.

Η Πάφος βασίζεται στον τουρισμό, παράλληλα δε μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία, ενώ στον αντίποδα, σταδιακά εξελίσσεται σε φοιτητούπολη. Αυτά τα τρία δεδομένα συναποτελούν τη καλύτερη μαγιά για να χτιστεί ένα επαρκές σύστημα συγκοινωνιών, το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της πόλης.

Αρέσει σε %d bloggers: