Ανάπλαση και αναζωογόνηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένης και της οικονομικής ύφεσης που επηρέασε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί. Οι ελάχιστες επιχειρήσεις που επιμένουν , υπολειτουργούν και ζημιώνουν καθημερινά. Με τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 να μας βαραίνει και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια να παραμένουν ανεκμετάλλευτα, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση του.

Το ιστορικό κέντρο της Πάφου, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα κέντρα των πόλεων να αποτελούν ανεκτίμητες πολιτιστικές και ιστορικές αξίες. Ο συνδυασμός ζωνών τουρισμού και αναψυχής με την κατοικία θα αποκλείσει την μονόπλευρη χρήση του κέντρου και θα αποτελέσει ένα λειτουργικό και βιώσιμο κομμάτι της πόλης και του κοινωνικού συνόλου.

Η ενέργειες ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου θα μπορούσαν να στηριχθούν στην ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών, στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ιστορικό εμπορικό κέντρο προσφέρεται για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την συγκέντρωση δραστηριοτήτων διασκέδασης και τέχνης. Να προσανατολιστεί αρχικά σε μικρότερες και στη συνέχεια μεγαλύτερης κλίμακας, παρεμβάσεις στη μορφολογία (πεζοδρομήσεις κ.λπ.) προσανατολίζοντας έτσι τις μικρές επιχειρήσεις αναψυχής και πολιτισμού στο ιστορικό κέντρο. Επίσης μέσα από πολιτικές προστασίας που απαγορεύουν την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων και αλυσίδων σε ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, το κεντρικό κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για τις μικρές επιχειρήσεις. Δίνεται έτσι ώθηση στην οικονομία της πόλης με στόχο την μικρομεσαία επιχείρηση κρατώντας την έτσι ζωντανή.

Με τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα κονδύλια που προσφέρει για παρόμοιες ενέργειες η Πάφος μπορεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να γίνει μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη τόσο για τους ξένους όσο και τους ντόπιους επισκέπτες της. Η καρδιά της ιστορίας της πόλης χτυπά ακριβώς στο κέντρο. Η αρχιτεκτονική των πρώτων κτιρίων προσδίδει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα που διαφοροποιώντας την και αναδεικνύοντας το μεγαλείο της πόλης. Πέραν της πλούσιας αρχαιολογικής της ιστορίας θα δημιουργηθεί παράθυρο στην σύγχρονη ιστορία της πόλης. Η γεωγραφική θέση και οι κοντινές αποστάσεις αποτελούν κίνητρο για την ανάπτυξη και την χρησιμότητα του χώρου. Μέσα από την ορθή ανάπλαση του ιστορικού κέντρου θα βοηθηθεί και η οικονομία της Πάφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, όρεξη και πραγματικό ενδιαφέρον για την πόλη μας.

Αρέσει σε %d bloggers: