Αστική ανάπτυξη και ευημερία

Για πολλούς ανάπτυξη βιοτικού επιπέδου και οικονομική ανάπτυξη είναι έννοιες αντικρουόμενες από την άλλη πολλές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο και μάλιστα τονίζουν πως υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στις δυο έννοιες. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν κατά κανόνα στη Πάφο του σήμερα, στην Κύπρο του σήμερα, ευνοούν την ανάπτυξη εκ θεμελίων ενός στρατηγικού σχεδιασμού με γνώμονα την αστική ανάπτυξη της πόλης.

Δυστυχώς όμως οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου αποδείχθηκαν λανθασμένες και πρωτίστως πρόχειρες. Δεν εξυπηρετούν το ευρύτερο πληθυσμό αλλά προσανατολίστηκαν στον «εποχιακό» τουρισμό που προσελκύει η Πάφος και δεν έχει άμεση χρησιμότητα για το σύνολο του τοπικού πληθυσμού. Στο κέντρο και όχι μόνο, η εικόνα που επικρατεί είναι τουλάχιστον θλιβερή. Μοιάζει να είναι μια πόλη υπό κατάρρευση. Οι δρόμοι διαλυμένοι, ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν , πολλές περιοχές δεν έχουν ούτε καν πεζόδρομους.

Ο αστικός χώρος είναι δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας που τον διαμόρφωσε και τον χρησιμοποιεί, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα την ίδια, τις ανάγκες της, τις αντιλήψεις της, τα οράματα αλλά και τον πολιτισμό της. Οι δημόσιοι χώροι συγκροτούν τον αστικό ιστό, είναι ένα πλέγμα που δομεί την ίδια την πόλη, την ιεραρχεί δίνοντάς της μορφή, ζωή, διαφορετικότητα και νόημα. Το δημόσιο – αφορά όλους τους ανθρώπους σαν ολότητα, ανήκει στην κοινωνική συλλογικότητα.

Η Πάφος έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και πραγματικής αστικής ανάπτυξης που θα αποτελούσε μια κίνηση ματ για την οικονομική και όχι μόνο ανάκαμψη της. Προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και κατασκευή αντίστοιχων υποδομών, η προβολή της εικόνας της πόλης μέσα από τον πολιτισμό, η εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εξυπηρέτησης στις τοπικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των πολιτών,η δημιουργία θεματικών περιπάτων σε ενοποιημένους άξονες στο ιστορικό κέντρο και στην παράλια περιοχή είναι μόνο ελάχιστα από αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν.

Η άμεση και επαρκής ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών που επιφορτίζονται με σημαντικούς ρόλους κρίνεται απαραίτητη, ενώ παράλληλα η κατάλληλη αναβάθμιση και αναπροσαρμογή της προώθησης (μάρκετινγκ) της Πάφου, δύναται να βοηθήσει καταλυτικά τη συνολική προσπάθεια.

Αρέσει σε %d bloggers: