Λέμε ναι στην Λαϊκή αγορά

Η αναβάθμιση και η η ενίσχυση του ιστορικού κέντρου της Πάφου δεν προϋποθέτει μόνο σύγχρονες μεθόδους για σκοπούς ψυχαγωγίας. Θα ήταν φρόνιμο να ψάξουμε λύσεις με άρωμα από το παρελθόν και τις ιστορικές μας καταβολές, τόσο για να ενδυναμώσουμε την παράδοση και να προσδώσουμε ταυτότητα σε κάποιες περιοχές της πόλης, προσδίδοντας έτσι παράλληλα ταυτότητα και στο τουριστικό μας προϊόν.

Επιπλέον, η λειτουργία λαϊκής αγοράς στα ελληνικά πρότυπα θα επιφέρει τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία, θετικά αποτελέσματα. Η άμεση σχέση παραγωγού και καταναλωτή δημιουργεί μια οικειότητας που χρειάζεται η κυπριακή κοινωνία. Οι παραγωγοί θα μπορούν να προμηθεύουν τα βασικά προϊόντα διατροφής κατευθείαν στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες . Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αφού τα προϊόντα θα πωλούνται σε πιο χαμηλές και λογικές τιμές.

Η σημασία μιας τέτοιας κίνησης για την Πάφο είναι τεράστια. Μαζί με την ισοπέδωση και την κατακόρυφη υποβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου έχει χαθεί η ταυτότητα της πόλης. Η αγροτική κοινότητα φυτοζωεί, ενώ στις μεγάλες υπεραγορές και στα καταστήματα λιανικής πώλησης προωθούνται πρωτίστως προϊόντα από το εξωτερικό, παραγκωνίζοντας την εγχώρια παραγωγή. Ο οικονομικός πνεύμονας της Πάφου είναι δυστυχώς, μόνο ο τουρισμός που και σε αυτό το κομμάτι δεν προσφέρουμε τίποτα ουσιαστικό. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μην πεθάνει αυτό το βασικό κομμάτι της κυπριακής οικονομίας. Η επαναφορά της Λαϊκής αγοράς, σε μια σωστή και άρτια μορφή θα επαναφέρει τη ελπίδα για αναζωογόνηση του κλάδου.

Σε κάποιες από τις υπόλοιπες επαρχίες λειτουργούν λαϊκές αγορές με την αποδοχή του κόσμου να τις αγκαλιάζει. Είναι ευθύνη των δήμων της επαρχίας να δουν το ενδεχόμενο λειτουργίας λαικής αγοράς με θέρμη και να πράξουν προς όφελος των πολιτών – παραγωγών και καταναλωτών – και να βοηθήσουν την αγροτική οικονομία και γενικότερα την οικονομία της πόλης και της επαρχίας μας να ανακάμψει και να αναζωογονηθεί, με τρόπο πιο πλουραλιστικό και εποικοδομητικό.

Αρέσει σε %d bloggers: