Γιατί οι νέοι είναι η ελπίδα

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία η πρώτη ολοήμερη σύνοδος Νέων από τον οργανισμό νεολαίας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στόχος ήταν μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων να καταρτιστεί ένα πλάνο στρατηγικής για την νεολαία και τα συναφή με αυτή νευραλγικά ζητήματα.

Η σκεπτική και της διοργάνωσης ήταν απόλυτα σωστή. Να δοθεί βήμα στους νέους να διαμορφώσουν την πολιτική για το μέλλον τους. Δυστυχώς η αγνότητα των προθέσεων δεν κατάφερε να αποδειχθεί στο έπακρον με το πρόβλημα να εστιάζεται στις επίσημες τοποθετήσεις που δεν σεβάστηκαν την λογική της συνόδου.

Για να μπορούμε ως νέοι να οραματιζόμαστε το μέλλον οφείλουμε να προτάσσουμε την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης όποιο χρώμα και αν έχει αυτή. Πρέπει να διατηρήσουμε ατόφια την κριτική μας σκέψη και να παλεύουμε για τα ιδανικά μιας γενιάς που ναι μεν έχασε την ευκαιρία αλλά συνάμα μπορεί να δημιουργήσεις εκατοντάδες άλλες. Δεν λέω, τα πολιτικά κόμματα φέρουν ιδέες , θέσεις και πρακτικές, δυστυχώς όμως τα παράγωγα τους αυτά δεν έχουν πάντα θετικό πρόσημο και ανάλογα ωφέλιμο αντίκτυπο. Δεν είναι κακή η συμμετοχή, φτάνει να μην γίνεται τυφλά χωρίς ουσία και χωρίς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα τελευταία χρόνια η νεολαία έχει απαξιώσει την πολιτική. Θέματα στα oπoία έχουμε ως νέα γενιά αναφερθεί χιλιάδες φορές χωρίς ωστόσο να βλέπουμε να πραγματοποιούνται ενέργειες ουσίας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι συντηρούν αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα ένα γερασμένο και απαρχαιωμένο σύστημα χωρίς να προσφέρει ευκαιρίες βελτίωσης και διαφάνειας και πρωτίστως χωρίς να προσφέρει προοπτική στους νέους.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν διάφοροι οργανισμοί για την ενεργοποίηση της νεολαίας και την συμμετοχή της στην πολιτική και την κοινωνικοποίηση της είναι αναγκαίες και χρήσιμες. Οι κομματικές επιρροές όμως δεν έχουν θέση σε αυτές. Η ενεργή συμμετοχή όλων μας σε διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών είναι απαραίτητη. Ακόμα και σε εσωκομματικές – εσωκινηματικές διαδικασίες. Η αδιαφορία συντηρεί πρακτικές που καταλύουν την δημοκρατία και διαγραφούν το μέλλον. Οι νέοι άλλωστε δεν είναι μόνο το μέλλον, είναι η ελπίδα.

Αρέσει σε %d bloggers: