Εθελοντισμός και τοπική αυτοδιοίκηση

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά εμφανίζονται ομάδες πολιτών που με την εθελοντική τους δράση , συχνά καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται από την αδυναμία που παρουσιάζουν οι μηχανισμοί του κράτους σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας μας. Οι εθελοντές συμπολίτες μας, προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, ασχολούνται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον κτλ. Απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την οικονομική κρίση, οι πολίτες επιλέγουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους, τη δημιουργικότητά τους, τις γνώσεις, τις δυνατότητές τους, τις δεξιότητες τους και τις αντοχές τους και αναδεικνύουν το μεγαλείο του εθελοντισμού Επιλεγούν την ουσιαστική έννοια του ενεργού πολίτη.

Σύμμαχος στην δράση αυτή θα πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι κοινότητες, γιατί αν θέλουν να είναι ουσιαστικά αποδοτικοί οφείλουν να αξιοποιήσουν τον πλούτο που παράγουν οι εθελοντές δημότες . Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που να ενθαρρύνουν και να δίνουν περαιτέρω κίνητρα σ τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο των εθελοντών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας χωρίς βέβαια να φιλοδοξεί να υποκαταστήσει απαραίτητες δομές της πολιτείας.

Η δεξαμενή των ενεργών πολιτών πρέπει να αποτελέσει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί μια κοινωνία αλληλεγγύης και συμμετοχής. Η θέσπιση νέων μορφών εθελοντικής δράσης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτεί πέρα από τη διάδοση της εθελοντικής κουλτούρας ένα νέο προσανατολισμό – το πέρασμα από τις παραδοσιακές μορφές εθελοντισμού – φιλανθρωπίας στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας με προγραμματισμό, στόχους, θεσμικές υποδομές και μετρήσιμα αποτελέσματα σε αυτό που λέγεται τρίτος τομέας της οικονομίας.

Με το Πάφος 2017 δόθηκε μια καθαρή εικόνα του τι μπορεί να κάνει ο ενεργός πολίτης μέσω του εθελοντισμού Στην προκειμένη περίπτωση πολλοί εγκατέλειψαν την δράση, ένεκα του ότι οι ιθύνοντες, θεματοφύλακες του θεσμού δεν αντιλήφθηκαν σωστά την έννοια του εθελοντισμού. Με τον χρόνο να μας πιέζει όσον αφορά το μεγάλο στοίχημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο δήμος Πάφου , όλοι οι υπόλοιποι συμβαλλόμενοι δήμοι και οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να αναζωπυρώσουν το πνεύμα του εθελοντισμού που θα δώσει πραγματική ώθηση στην πόλη και επαρχία της Πάφου. Οφείλουν να δώσουν την επαρκή ευκαιρία στους δημότες τους να δραστηριοποιηθούν ουσιαστικά και να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ενδυναμώνοντας την.

Αρέσει σε %d bloggers: