Το μοντέλο all inclusive , πως μπορουν να μετριαστούν οι επιπτώσεις του

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσετε ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο το μοντέλο του all inclusive στην τουριστική βιομηχανία. Τα ξενοδοχεία σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες προσφέρουν ένα ενιαίο πακέτο διαμονής, διατροφής και διασκέδασης στον χώρο τους.

Η οικονομία της Πάφου καλώς ή κακώς έχει στηθεί γύρω από τον τουρισμό. Με την επικράτηση και την εδραίωση του μοντέλου all inclusive έσπασε η οικονομική αλυσίδα που διατηρούσε την οικονομία της Πάφου και η πραγματική οικονομία της ευρύτερης περιοχής, πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Οι τουρίστες μένουν στα ξενοδοχεία έτσι οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταδικάζονται. Έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορες περιοχές, απέδειξαν πως όπου εφαρμόσθηκε το σύστημα all inclusive, αμέτρητες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο και ολόκληρες περιοχές γνώρισαν τον οικονομικό μαρασμό.

Η επιλογή του προορισμού συνδέεται άμεσα και με το προιον που προφέρεται. Σημαντικό ρόλο παίζει το πόσο έντονες είναι οι ‘’τοπικές’’ πινελιές στην περιοχή που θα προσφέρουν εμπειρίες ζωής στους επισκέπτες. Είναι γεγονός πως αυτή η τακτική δεν προσφέρει στον τουρίστα την εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη. Έρχεται σε έναν προορισμό γεμάτο ιστορία, γεύσεις, τοπία και αντί να τα απολαμβάνει βιώνει ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε.

Στην Πάφο το προσφερόμενο προιον υστερεί των δυνατοτήτων του με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστικό. Με το ιστορικό κέντρο να μοιάζει σχεδόν εγκαταλελειμμένο, και το κατ’ εξοχήν τουριστικό παραλιακό μέτωπο, να βρίσκεται υπό την ομηρία της παρατυπίας και της κακογουστιάς, η Πάφος δεν έχει ταυτότητα. Οι δήμοι της επαρχίας Πάφου οφείλουν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν το προιον της επαρχίας. Πρέπει να δώσουν κίνητρα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και να καταστήσουν την επαρχία τόσο ελκυστική που κανένας δεν θα μπορεί να αντισταθεί. Να αναδείξουν με δραστηριότητες τα ντόπια προϊόντα και την φιλοξενία, να αναδείξουν τα ιστορικά μνημεία και τις παραλίες. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση, στην υποστήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού στο να ανταποκριθούν στη ζήτηση από τους τουρίστες και στην ανάπτυξη κινήτρων και εμπειριών που θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία για διάφορες κατηγορίες πελατών. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ανάλογα πακέτα που θα αφορούσαν και δραστηριότητες εκτός ξενοδοχείων . Επίσκεψη σε αξιοθέατα, εστίαση κτλ.

Λύσεις για ανάκαμψη υπάρχουν. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και κίνητρα για όλες τις πλευρές. Το μοντέλο του all inclusive είναι εδώ για να μείνει, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συνδυαστεί σε μια σωστή και δίκαιη μορφή με την τοπική οικονομία και κοινωνία. Όμως προκειμένου να επέλθει η απαιτουμένη ισορροπία, χρειάζεται μεταξύ άλλων και πολιτική βούληση που δυστυχώς δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα.

Αρέσει σε %d bloggers: