Στο περιθώριο ο Ακάμας;

Η χερσόνησος του Ακάμα αποτελεί για την Πάφο ένα από τα κοσμήματα της φύσης της Κύπρου. Είναι από τις τελευταίες περιοχές οπού δεν εισέβαλε βίαια το χέρι του ανθρώπου, παραμένοντας αυθεντική. Δυστυχώς όμως παρέμεινε στο περιθώριο για πολλά χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να φεύγουν αφού κανένας σχεδιασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έδωσαν ζωή στην περιοχή. Παράλληλα παρατηρείτε αδιαφορία και από τους επισκέπτες αφού πιο έντονα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σκουπίδια αφήνονται στον χώρο.

Τα τελευταία 25 χρόνια δεν έγινε καμιά ουσιαστική κίνηση για τη θωράκιση της περιοχής ούτε και ενίσχυσης των κατοίκων της. Οι περιουσίες τους παραμένουν δεσμευμένες και ανεκμετάλλευτες , δεν έχουν γίνει έργα υποδομής ή ανάπτυξης ή και προστασίας , δίνοντας μια εικόνα αδιαφορίας ή και έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Οι ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει , για πεζοπορία στα μονοπάτια, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι ,πτηνοπαρατήρηση και μελέτη της φύσης της Κύπρου κατατάσσει τον Ακάμα σε ένα από τα σημαντικότερα μέρη του νησιού. Οι δυνατότητες αυτές μπορούν αν δώσουν ώθηση στην περιοχή αναδεικνύοντας τις ομορφιές της, προστατεύοντας το περιβάλλον και αναπτύσσοντας δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης των κατοίκων.

Μια περιορισμένης μορφής αειφόρος ανάπτυξη και προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού. Παράλληλα η δημιουργία μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς να δημιουργηθεί αλλοίωση της περιοχής θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής αλυσίδας . Επίσης θα δώσει την δυνατότητα στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν αυτό το υπέροχο κομμάτι της Κύπρου που θεωρείτε από πολλούς απρόσιτο και θα αναγκάσει το κράτος και τους κυβερνώντες να δώσουν την ανάλογη σημασία για την προστασία του. Οι οικονοµικές επιπτώσεις του εναλλακτικού τουρισµού αυτό που προκύπτει είναι πως από τον εναλλακτικό τουρισµό αυξάνονται τα έσοδα της τοπικής κοινωνίας αλλά µέσω αυτού ενισχύεται και η προστασία του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και του πολιτισµού. Συγκεκριµένα µε τα ανάλογα έσοδα δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να εξασφαλίσει καλύτερη αστυνόµευση, ιατροφαρµακευτικών κέντρων, ενόψει των τουριστικών περιόδων αλλά και πέρα από αυτές , επιπλέον να προβεί σε συντήρηση των προστατευόµενων χώρων στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Αυτό που προτείνεται δεν έχει να κάνει με την αλλοίωση της περιοχής , αλλά με την ουσιαστική προσοχή για την προστασία της αποτρέποντας φαινόμενα ρύπανσης που παρατηρούνται από την ανεξέλικτη χρήση της.

Αρέσει σε %d bloggers: