Τουριστικός προορισμός…Πάφος

Η αναφορά στην Πάφο κατά βάση ως τουριστικό προορισμό είναι γνωστή, αφού ουσιαστικά ο τουρισμός αποτελεί την βαριά της βιομηχανία. Το ζητούμενο όμως είναι, η πάφος να προσφέρει ένα τουριστικό προϊόν που να προσδίδει ποιότητα αντάξια της ιστορίας της, των πολιτισμικών της καταβολών και των προσδοκιών τόσο του επισκέπτη όσο και του ντόπιου πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα από την πρόσφατη σύσκεψη του Δήμου Πάφου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα αν και δεν υπήρχε συμμετοχή όλων των συμβαλλομένων μερών. Η συμμετοχή όλων των δήμων με αντίστοιχη εκπροσώπηση κομβικών κοινοτήτων θα είχε ουσιαστικά αποτελέσματα για την επαρχία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χρήζει περαιτέρω διαμόρφωσης και σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμη και αειφόρος.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η διεθνής προβολή της Πάφου στοπλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, η προώθηση και εδραίωση του χειμερινού τουρισμού, η συμμετοχή του Δήμου στις διεθνείς τουριστικές Εκθέσεις, η δυνατότητα συγχρηματοδότησης μικρών έργων και δράσεων από Δήμο Πάφου και ΚΟΤ .

Ο δήμος Πάφου οφείλει να ηγηθεί μιας συλλογικής προσπάθειας και μιας πρωτοβουλίας συνεργασίας των δήμων και τον κοινοτήτων της Επαρχίας. Η επαρχία της Πάφου έχει να προσφέρει πολλά, από την Πόλη της Χρυσοχούς μέχρι την Πέγεια, τα Κούκλια και την Παναγιά, ο επισκέπτης μπορεί να δημιουργήσει βαθιές εμπειρίες και αναμνήσεις. Αρχαία μνημεία, οινολογία και γευσιγνωσία, μοναστήρια και εκκλησίες, φυσικό περιβάλλον και πολιτισμός είναι μόνο μια γενική εικόνα των δυνατοτήτων της Επαρχίας.

Ειναι σημαντικό να μη στοχεύουμε μόνο και κατά κύριο λόγο στον παραθεριστικό τουρισμό, ο οποίος είναι μικρής διάρκειας. Να προγραμματίζουμε και να επιχειρούμε την προσφορά προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος λειτουργεί όλο το χρόνο. Η Πάφος δεν είναι μόνο Θάλασσα και ήλιος. Η Πάφος είναι πολιτισμός, φιλοξενία, ιστορία και γεύση. Αυτό είναι το μήνυμα της αλλαγής που προσδοκάτε.

Είναι εξίσου σημαντικό να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης και του παραλιακού μετώπου,με την συνεργασία και την συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορείων, τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες και και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και γνώστες του χώρου της προώθησης του προϊόντος της Επαρχίας.

Η ουσιαστική ανάπτυξη και στρατηγική προώθηση της πόλης και επαρχία της Πάφου μπορεί να εδραιώσει τον κλάδο του Τουρισμού πράγματι στην βαριά μας βιομηχανία και να γίνει σημαντικός μοχλός ανάπτυξης. Χρειάζεται πολιτική βούληση, όραμα, όρεξη για δουλειά και φυσικά να αποδεχτούμε γενικά πως για να γίνουν αλλαγές ουσίας δεν χρειάζεται μόνο ένας αλλά όλοι.

Αρέσει σε %d bloggers: