Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Λίγους μήνες πριν , οι παραλίες της Πάφου λάμβαναν την γαλάζια σημαία, ως επιβεβαίωση για την ποιότητα που προσφέρουν, αφήνοντας μας όλους με ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Σήμερα τα μικρά και τα μεγάλα κοινά μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια με αμφιλεγόμενη την αξιοπιστία, τους επαναφέρουν στην επικαιρότητα παλιές,ξεχασμένες, κουκουλωμένες αλλά διαχρονικές πληγές της επαρχίας.

Καταγγελίες από επισκέπτες σε περιοχές κυρίως του δήμου Πάφου και του δήμου Γεροσκήπου για ύπαρξη λυμάτων στην θάλασσα γεννά ερωτήματα που χρίζουν άμεσης απάντησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών του Δήμου Πάφου, έσπευσε να καθησυχάσει και να διαψεύσει τις φήμες, ενώ κάποιες εβδομάδες πριν ο Δήμαρχος Γεροσκήπου σε σχετική σύσκεψη για αντιμετώπιση του προβλήματος παραδέχτηκε την ύπαρξη λυμάτων στην περιοχή της Γεροσκήπου τουλάχιστον.

Παρόλα αυτά το ζητούμενο είναι να αναγνωρισθεί το πρόβλημα, να αντιμετωπιστεί αναλόγως και να φέρει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους.

Τόσο τα ξενοδοχεία της περιοχής όσο και τα τα σκάφη που εκτελούν ψυχαγωγικές εκδρομές στην περιοχή συμβάλουν στην διαιώνιση του προβλήματος. Πριν την αύξηση της κινητικότητας της τουριστικής περιόδου το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε σε βαθμό ανησυχητικό. Η όξυνση της ρύπανσης της Παραλιακής ακτογραμμής της Πάφου σημειώθηκε σε περιοχές και περίοδο με έντονη κινητικότητα Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους υπευθύνους χωρίς ωστόσο να στοχοποιεί επιχειρήσεις χωρίς απτές αποδείξεις. Οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν, οι τιμωρητικές επιπτώσεις να μεγαλώσουν. Επιπλέον, η επώνυμη δημοσιοποίηση των υπευθύνων θα τους έφερνε προ των ευθυνών τους και μπορούσε κάλλιστα να έχει αποτρεπτικές συνέπειες. Χρειάζεται ουσιαστική έρευνα, άμεσες αποφάσεις, συλλογική προσπάθεια από τους δήμους , τις κοινότητες και τους εμπλεκόμενους φορείς. Το όλο ζήτημα δεν πλήττει μόνο την εικόνα της Πάφου και την αξιοπιστία της ως τουριστικού προορισμού, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της, συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά και επί της ουσίας και όχι απλά για το θεαθήναι και για χάριν εντυπώσεων.

Αρέσει σε %d bloggers: