Ανεργία, μια ανοιχτή πληγή

Η πόλη κι επαρχία της Πάφου τα τελευταία χρόνια και με την γενική οικονομική κρίση , έχει βυθιστεί σε ένα ατέρμονο τούνελ ύφεσης, ανεργίας και μαρασμού. Για την εν λόγω κατάσταση ευθύνονται τόσο το κράτος όσο και οι τοπικές αρχές αφού δεν παίρνουν μέτρα πρόληψη , ούτε μεταστροφής ή έστω απάμβλυνσης της κατάστασης.

Στην Πάφο δραστηριοποιείται ένα μεγάλο ποσοστό τουριστικών καταλυμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικής υφής, καθώς η ευρύτερη περιοχή προσελκύει κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό τουριστών. Παρόλα αυτά εργασιακή ευημερία διαρκεί σχεδόν μόλις 6 μήνες του χρόνου. Σαν χρονοδιακόπτης, σβήνουν τα φώτα, κλείνουν τα ξενοδοχεία, εγκαταλείπεται το παραλιακό μέτωπο και επιστρέφουν όλα ξανά σε ρυθμούς ύφεσης, για να μην πω οτι η όλη εικόνα αποπνέει άρωμα παρακμής.

Δυστυχώς η εποχικότητα του τουρισμού και η εν γένει η υπολειτουργία της επαρχίας της Πάφου τον υπόλοιπο χρόνο, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ως προς τη προσέλκυση παράλληλα επενδυτών σε άλλους τομείς της οικονομίας. Έτσι η Πάφος παραμένει ανεκμετάλλευτα υπανάπτυκτη σε σχέση και ατ’ αναλογία με άλλες επαρχίες. Αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ανεργία με μεγαλύτερο ποσοστό τους νέους επιστήμονες που εγκαταλείπουν την επαρχία και την Κύπρο γενικότερα.

Η βαριά βιομηχανία της Κύπρου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κανένας δεν αναλαμβάνει τη ευθύνη της αλλαγής. Χρειάζονται δραστικά μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί και να βελτιστοποιηθεί το προϊών, έτσι ώστε να προσελκύει ποιοτικούς επισκέπτες, όχι μόνο 6 μήνες τον χρόνο αλλά ολόχρονα. Χωρίς κίνητρα και ουσιαστικές λύσεις κανένας επιχειρηματίας δεν θα πειστεί να λειτουργήσει ενάντια στο συμφέρον του, εκτός και αν το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα ωφελήσει συλλογικά τον ευρύτερο κλάδο.

Συνεπώς, το κράτος και οι τοπικές αρχές οφείλουν να λάβουν επαρκή και δραστικά μέτρα για μείωση της ανεργίας. Μέτρα που θα αποβλέπουν σε µια πιο µακροπρόθεσµη πολιτική αναδιάρθρωσης της οικονοµίας και ανάπτυξη, που θα ανακάµψουν την εγχώρια αγορά εργασίας. Η δοµή της αγοράς στην Κύπρο έχει άµεση ανάγκη την ενίσχυση και την ενθαρρυνσή της καινοτοµίας, ώστε να υπάρξουν περισσότερες επιχειρήσεις που θα θέλουν να αξιοποιήσουν τους αποφοίτους των πανεπιστηµίων και όχι µόνο. Ένα µέτρο-κλειδί είναι η αναβάθµιση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης-κατάρτισης από την πολιτεία. Επίσης έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην ανάκαμψη του εγκαταλελειμμένου γεωργικού τομέα.

Πιθανόν να θεωρούμε στην Πάφο πως μπορούμε να ζούμε αποκλειστικά και μόνο από τον τουρισμό, πράγμα εν μέρει λάθος. Στην πραγματικότητα, ζούμε από το τουρισμό, γιατί ακριβώς δεν φροντίσαμε ποτέ να διατηρήσουμε ή να αναπτύξουμε εξίσου όλες τις άλλες δυνατότητες της Επαρχίας μας. Όπως φαίνεται δε, τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουμε και αυτόν τον τομέα στην μοίρα του. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, προς πάσα κατεύθυνση, μόνο τότε θα δούμε αποτελέσματα που να αξίζουν.

Αρέσει σε %d bloggers: