Αέρας αλλαγής και αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της Πάφου

Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό κέντρο της Πάφου βιώνει την απαξίωση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής να το εγκαταλείψουν δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα. Παράλληλα κάποιοι από αυτούς παρέμειναν, υπομένοντας δε τις συνέπειες και επιμένοντας για την άμεση ανάπλαση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου την οποία ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται πράξη.

Η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η θεσμοθέτηση του κέντρου της πόλης δεν αφορά μόνο λειτουργικούς, μορφολογικούς ή χωρικούς προσδιορισμούς του αστικού χώρου και του ευρύτερου αστικού ιστού. Είναι και θέμα εννοιολογικού, συναισθηματικού και σημασιολογικού προσδιορισμού, που προβληματίζει την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και τη διοίκηση της πόλης. Ενισχυει την ταυτότητα στην πόλη , ενδυναμώνει τους δεσμούς της με τους κατοίκους της, αναπτύσσει την πολιτιστική της σημασία.

Η ανάγκη προστασίας των ιστορικών μνημείων, κτιρίων, ιστορικών κέντρων και παραδοσιακών συνόλων καθορίζεται από την αναζήτηση της συμφιλίωσης του σύγχρονου ανθρώπου με το παρελθόν, το περιβάλλον και την ιστορία του.

Τα ιστορικά κέντρα των πόλεων οφείλουν να ενταχθούν στην καθημερινή ζωή και να είναι αντικείμενα ελεύθερου χρόνου και διασκέδασης. Τα ιστορικά κέντρα των ανά την Ευρώπη αστικών κέντρων, αποκτούν και οικονομική αξία, γιατί φορτίζονται από πολιτιστική αξία, που νοηματοδοτεί και σημασιολογεί την παρουσία τους στη λειτουργία του πολιτισμού. Η ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου επιδιώκει πρωτίστως τη διατήρηση της αυθεντικότητας της πόλης και του ιδιάζοντα χαρακτήρα τους, ενώ παράλληλα με την ανάπλαση και αναβίωση του θα τους δοθεί αναπτυξιακή προοπτική.

Η δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης μας πρέπει να καθοριστούν εξαρχής και να οριοθετηθούν οι άξονες μέσα στους οποίους η δημοτική αρχή θα παραχωρεί άδειες. Πρέπει να γνωρίζουμε από τώρα πως και πόσα κέντρα αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα) μπορεί να αντέξει η περιοχή και να τηρηθεί δημοσία η διαδικασία. Δυστυχώς η εμπειρία μας από την Δημοτική αρχή των τελευταίων δεκαετιών μας έδειξε πως δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ούτε και να δίνουμε λευκή επιταγή στις ενέργειες της.

Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και το κεντρικό κράτος οφείλουν να δώσουν κίνητρα στους ενδιαφερομένους για να επιστρέψουν στο ιστορικό κέντρο της Πάφου. Οι κινήσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό στην ευρύτερη περιοχή του κέντρού με την δημιουργία χώρων εστίασης στέφθηκαν με επιτυχία. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη για ανάπλαση του ιστορικού κέντρου πρωτίστως για τους ντόπιους και δευτερευόντως για τους ξένους επισκέπτες.

Γεωγραφικά το ιστορικό κέντρο της Πάφου μπορεί να συνδυάσει τη ιστορία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και να καλύψει παράλληλα και τις καταναλωτικές ανάγκες των επισκεπτών του. Το θέατρο και οι αρχαιολογικοί χώροι και το μουσείο βρίσκονται κοντά, η αρχιτεκτονική του χώρου προσφέρει μια βόλτα στην ιστορία της Πόλης.

Είναι κρίμα να μη λαμβάνονται άμεσα δραστικές αποφάσεις με καθαρότητα και ωριμότητα, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη στην περιοχή και να έχει η Πάφος την εικόνα που της αξίζει και όχι την εικόνα της εγκατάλειψης, πριν χαθεί και το καταλυτικό ορόσημο του «Πάφος 2017» το όποιο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη πόλη και επαρχία μας.

Αρέσει σε %d bloggers: