Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών Τοπικής αυτοδιοίκησης

Πριν από κάποιους μήνες ο υπουργός εσωτερικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του σχηματισμού του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η συμπλεγματοποίηση σε επαρχιακό ή τοπικό επίπεδο των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φιλόδοξο σχέδιο που θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των δημοτών. Από την άλλη όμως το γεγονός της οικονομικής κρίσης και η ανάγκη άμεσης λύσης των προβλημάτων αυτών δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά την τεχνογνωσία και την λειτουργικότητα των νέων σωμάτων που θα δημιουργηθούν.

Οι υπηρεσίες υδατοπρομήθειας, πολεοδομίας, αποχέτευσης κτλ. καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα με την αποδοτικότητα τους να μειώνεται. Πώς είναι δυνατόν να συμπλεγματοποιηθούν και να λειτουργήσουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του κράτους γενικότερα, κάτω από αυτά τα δεδομένα. Επίσης, αν κρίνουμε από την ασυνεννοησία ή την έλλειψη κοινού οράματος που διαφαίνεται στην Επαρχία της Πάφου, είναι αμφιλεγόμενη η επαρκής και επιτυχής λειτουργία μιας τέτοιας κίνησης. Ο δήμος Γεροσκήπου κατ’ επανάληψη έχει προτείνει στον δήμο Πάφου μια σχετική συμπλεγαμτοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών τους, χωρίς ωστόσο να έχει την οποιαδήποτε ανταπόκριση, πως λοιπόν θα κάνει κάτι ανάλογο υπό τη πίεση του κεντρικού κράτους;

Μια τέτοια κίνηση προκειμένου να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους, πρέπει να ξεκινήσει πρώτα και πάνω απ’ όλα, υπό τη μορφή ενός σταδιακού εκσυγχρονισμού και μιας εκ βάθρων αναδιάρθρωσης των διαφόρων προβληματικών υπηρεσιών, με παράλληλη συνεργασία των δήμων και των κοινοτήτων σε θέματα υπηρεσιών οικονομίας και ψυχαγωγίας. Χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες τις οποίες έκαστος δήμος ή κοινότητα προσφέρει, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις των δημοτών. Δεν μπορεί να επιτευχθεί σωστή μεταρρύθμιση που να προϋποθέτει σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, εφόσον δεν υπάρχει σωστή λειτουργία και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, τα προβλήματα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα, είναι ώρα για λύσεις. Δεν φτάνουν οι εξαγγελίες και οι βαρύγδουπες δηλώσεις, χρειάζονται κίνητρα και εξασφαλίσεις.

Αρέσει σε %d bloggers: