Εναλλακτικές μορφές τουρισμού για εξάλειψη της εποχικότητας

Η κύρια οικονομική δραστηριότητα της επαρχίας αφορά την βαριά βιομηχανία του τόπου , τον τουρισμό. Έτσι καταντήσαμε να λειτουργούμε ως βοηθητικός μηχανισμός μιας απώτερης τουριστικής βιομηχανίας, αντί να γινόμαστε αρωγοί διατήρησης, ανάπτυξης και ενίσχυσης του δικού μας αυθεντικού και πρότυπου τουριστικού προϊόντος, με βασικό στόχο την ανάπτυξη του τόπου και ενίσχυση της ποιότητας ζωής.

Οι προβλέψεις και για φέτος, ως προς τον τουρισμό, είναι δυστυχώς για άλλη μια φορά δυσοίωνες. Λέγεται πως το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων της επαρχίας Πάφου θα παραμείνουν και φέτος κλειστά, δίνοντας ώθηση στα νούμερα της ανεργίας, στην οικονομική ύφεση και στην υποβάθμιση της επαρχίας. Για ακόμη μια χρονιά η εποχικότητα , παρ’ όλες τις εξαγγελίες κατά καιρούς από τους αξιωματούχους του κράτους, θα παρασύρει την Πάφο στην ύφεση. Λύσεις, υπάρχουν και είναι όλες στα χέρια των αρμοδίων που δυστυχώς δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη βούληση που αρμόζει στην θέση που κατέχουν.

Η Πάφος και η Κύπρος στο σύνολο της έχει κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν τον αθλητικό τουρισμό σε όλες τις μορφές του. Παράλληλα με την ενίσχυση του ειδικευμένου αυτού τουριστικού προϊόντος, θα δοθούν κατ’ αυτό τον τρόπο και κίνητρα για την κατασκευή υποδομών και οικονομική ενίσχυση της πόλης.

Μια κοινή προσπάθεια κρατικών και ιδιωτικών φορέων, φορέων κοινωνικών, αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού, θα ήταν ιδανική για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Αθλητικές ομάδες και αθλητές θα μπορούσαν έτσι να επιλέξουν την Πάφο για την προετοιμασία τους. Σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές μονάδες θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης και όχι μόνο.

Επιπλέον, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω ανάπτυξη, πέραν από τα στενά όρια των αστικών κέντρων. Ο αγροτουρισμός έχει μια ήπια μορφή βιώσιµης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, µε την οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτιστικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, µε σεβασµό προς το περιβάλλον και την παράδοση.

Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι μόνο ένα δείγμα από τις εναλλακτικές επιλογές και τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να αδράξει η επαρχία της Πάφου. Δεν πρόκειται για μονοδιάστατες επιλογές, αλλά δράσεις και κατευθύνσεις οι οποίες προϋποθέτουν υποδομές και αλλαγές που πρώτιστα στοχεύουν στους ντόπιους πολίτες. Θα δοθεί μεταξύ άλλων, παράλληλη ώθηση στον αθλητισμό και κίνητρα επιστροφής και ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών ενισχύοντας παράλληλα και το γεωργικό προϊόν της επαρχίας που έχει εγκαταλειφθεί. Είναι καιρός οι αρμόδιοι να πράξουν προς όφελος του τόπου σε βάθος χρόνου και όχι να βλέπουν μόνο το άμεσο, βραχυπρόθεσμο και περιστασιακό κέρδος χωρίς στρατηγικό ορίζοντα .

Αρέσει σε %d bloggers: