Αυτή η πόλη χρειάζεται όραμα

Σε όλες τις χώρες του κόσμου , σε όλες τις πόλεις ακόμη και στους περισσότερους συγκροτημένους οργανισμούς υπάρχει ένα όραμα, ένα μάστερ πλαν το οποίο βοήθα και κατευθύνει τους ιθύνοντες προς την ανάπτυξη. Βαδίζουν συλλογικά προς μια και μόνο κατεύθυνση χωρίς να επηρεάζονται από προσωπικές ή κομματικές φιλοδοξίες και εγωισμούς. Στην Πάφο δυστυχώς δεν έχουμε ένα μάστερ πλαν που θα μπορούσε να μας πάει ένα βήμα πιο κάτω.

Η αυθεντικότητα και η ουσία ενός master plan περικλείει μια γενική και ειδική στρατηγική ανάπλασης , διαμόρφωσης και κατασκευής έργων ανάπτυξης που συνδυάζουν την καλύτερη λειτουργία της πόλης προς όφελος των κατοίκων της αλλά και την καλυτέρευση του τουριστικού προιοντος της.

Κατ’ αρχήν, προκειμένου να καταρτιστεί ένα μάστερ πλαν, πρέπει να γίνουν μελέτες που θα διασφαλίζουν την συνοχή και την βιωσιμότητα των έργων , στηριζόμενες στην οικονομική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και αστική αναζωογόνηση.

Οι βασικοί στόχοι πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη δική μας περίπτωση, στοιχεία όπως η ανάδειξη και αναζωογόνηση της Πάφου ως τουριστικός προορισμός, η εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και η δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών υποδομών υψηλής ποιότητας, πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ενδεχόμενο μάστερ πλαν. Συνεπώς οι ευρύτεροι σχεδιασμοί πρέπει να στοχεύουν στην εφαρμογή προτύπων σχεδίων, μεθόδων και τεχνικών για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα. Πρέπει δε να μελετηθούν, να διαμορφωθούν και να προβληθούν τα βασικά στοιχεία της Πάφου, τα οποία θα προσελκύσουν επισκέπτες τόσο από το εσωτερικό και το εξωτερικό , με τρόπο που θα συνδυάζει την ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με εμβληματικά κτίρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Πάφου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην κατασκευή δικτύου κυκλοφορίας, χώρων εστίασης και πολιτισμού και ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα θα περιλαμβάνεται η επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων της περιοχής που σχετίζονται με τα υδραυλικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία, που όπως διαπιστώσαμε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τα κτίρια πρέπει να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να προβάλλουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό πρόσωπο της πόλης χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το ιστορικό κέντρο , το μάστερ πλαν ορίζει τις κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου διατηρώντας την συνοχή.

Η πόλη και επαρχία της Πάφου μοιάζει με ακατέργαστο διαμάντι. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης των τελευταίων δεκαετιών αλλά και η προσωπικές φιλοδοξίες και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες κάποιων εκ των ιθυνόντων την άφησαν στο έλεος της. Σήμερα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να δώσουμε ένα κοινό όραμα για την Πάφο και για το μέλλον μας.

Αρέσει σε %d bloggers: