Ο τουρισμός και πάλι στον πάγο

Είναι απογοητευτικό έως παράδοξο πως μια επαρχία με διεθνές αεροδρόμιο δεν μπορεί να κρατήσει τον τουρισμό της σε επίπεδα ικανοποιητικά προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική της συνοχή. Ο τουρισμός είτε το θέλουμε είτε όχι είναι η βαριά βιομηχανία του τόπου ακόμα και η ανάπλαση δημοσίων χώρων, η ανάπτυξη και προβολή των αρχαιολογικών μνημείων, η ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων και χώρων εστίασης στοχεύουν πρώτιστα στον τουρισμό. Θα πρέπει λοιπόν να μελετηθούν επαρκώς οι τρόποι για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Πάφου με ανάπτυξη υποδομών που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ντόπιους και παράλληλα να δοθούν κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις να κρατηθούν ανοιχτές και να επαλειφθεί το πρόβλημα της εποχικότητας.

Πρέπει να εξευρεθούν λύσεις οι οποίες να είναι συλλογικές ,να εδράζονται σε κοινό και στέρεο όραμα , έτσι ώστε να έχουν διαχρονικό αποτέλεσμα. Οι δημοτικές αρχές ,οι επιχειρηματίες ,ο Κυπριακός οργανισμός τουρισμού, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, ο οργανισμός Πάφος 2017 και άλλοι τοπικοί φορείς πρέπει από κοινού να θέσουν τις βάσεις για να αλλάξει το θόλο τοπίο της εποχικότητας. Δεν χωράνε μικροκομματικά συμφέροντα. Το μοναδικό τουριστικό προϊόν της Πάφου είναι εκ φύσεως αρκετά δυνατό και ανταγωνιστικό, προκειμένου δε όμως να σταθεί αντάξιο των υπολοίπων τουριστικών ανταγωνιστικών προϊόντων, χρειάζεται η κατάλληλη ώθηση , καθώς επίσης και πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους των ιθυνόντων με τρόπο που να δημιουργεί παράλληλα τις συνθήκες αυτές που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους πολίτες / δημότες της Πάφου.

Πρώτη είδηση στα τοπικά τουλάχιστον μέσα μόλις μπει ο Νοέμβρης, εδώ και πολλά χρόνια είναι η ουρά των νέων ανέργων από το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Η εποχικότητα καλά κρατεί και επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία της επαρχίας Πάφου αφήνοντας την πάντα ένα βήμα πίσω από την ανάπτυξη που παρουσιάζουν άλλες επαρχίες.

Οι φυσικές ομορφιές του Παφιακού τοπίου, σε συνδυασμό με την ιστορία, την παράδοση, τις μοναδικές γεύσεις, τον πολιτισμό και τι δυνατότητες που διαθέτει η επαρχία μας δεν είναι εποχικά χαρακτηριστικά αλλά αποτελούν σήμα κατατεθέν για την ταυτότητα της. Δυστυχώς όμως παρατηρείται αδιαφορία και έλλειψη βούλησης και συνεννόησης των δημοτικών και κρατικών αρχών για να διατηρήσουν την συνοχή και την σταθερότητα στον εν λόγω τομέα. Με τα σημερινά δεδομένα όσο οι υπόλοιπες επαρχίες προχωρούν και αναπτύσσονται στον τομέα του τουρισμού και όλα όσα αυτός συνεπάγεται, η Πάφος μένει πίσω εφόσον όλα σταματούν και περιμένουν την επόμενη σεζόν. Με αυτά τα δεδομένα πάντα θα είμαστε πίσω και ουδέποτε θα υπάρξουν σημεία διεξόδου από τον λαβύρινθο της εποχικότητας.

Αρέσει σε %d bloggers: