Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου

Η επαναλειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης Πάφου, ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου είναι μια ευοίωνη συνέπεια των αλλαγών που έχουν τροχοδρομηθεί.

Η θέση της βιβλιοθήκης στην εποχή µας έχει ένα μεγάλο και αποφασιστικό ρόλο στη διάδοση των γνώσεων. Η ύπαρξη και λειτουργία των βιβλιοθηκών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πνευματική άνοδο της κοινωνίας. Δίνουν τη δυνατότητα σε όλους, να έρθουν σε επαφή µε τη γνώση και να ενημερωθούν για τον πλούτο του ανθρώπινου πνεύματος ενώ παράλληλα διαφυλάσσεται η τοπική πνευματική κληρονομιά και αναδεικνύεται η τοπικότητα.

Σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Πάφου θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων του τόπου και να ενισχύσει την πολιτιστική και πνευματική του ταυτότητα. Το ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, δημιουργώντας συνεργασίες σε εθνικό, τοπικό και διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης που θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Η Βιβλιοθήκη θα μπορούσε να οργανώσει δραστηριότητες σχεδιασμένες ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών. Εκθέσεις, διαλέξεις, ταινίες, ρεσιτάλ μουσικής και ποίησης, δραστηριότητες που θα να αναπτύξουν τις πολιτιστικές δυνατότητες της πόλης . Επίσης θα μπορούσε να συνεργαστεί με σχολικές και πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας ενίσχυσης και μεταλαμπάδευσης γνώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο κοινό.

Οι δηµοτικές βιβλιοθήκες στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε καλούνται να βρουν νέους τρόπους προσέγγισης, να συνδυάσουν τις παραδοσιακές πολιτικές µε τις νέες διαδραστικές δυνατότητες και να λειτουργήσουν, αφενός ως ένας χώρος ανοιχτός στις νέες δυνατότητες και αφετέρου ως εργαλείο για τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Αρωγός σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο το κράτος και οι δημοτικές αρχές, αναπτύσσοντας μιας κουλτούρα που θα ενισχύει τον ρόλο της δημοτικής βιβλιοθήκης με ανάδειξη των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων της, όσο και η τοπική κοινωνία το σύνολο της υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες αυτές Παράλληλα με την δημιουργία μιας εθνικής πολιτικής για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες θα αναγνωριστούν οι αδυναμίες και θα ενισχυθούν οι δράσεις τους. Έχουμε μια σπουδαία ευκαιρία με το Πάφος 2017 να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην πόλη μας σε όλα τα επίπεδα. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία αναπτύσσοντας τον πολιτιστικό και πνευματικό μας προϊόν.

Αρέσει σε %d bloggers: