Που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει, σηµαντικό μέρος της ευθύνης για τον σχεδιασµό του χώρου στα όρια της γεωγραφικής της περιφέρειας και συμμετέχει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια πολιτιστικής κουλτούρας καθώς και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην περίπτωση της επαρχίας Πάφου, με τα τόσα διαχρονικά προβλήματα και τα αιώνια σκάνδαλα, φαίνεται εντονότερα η απουσία/ ανεπάρκεια των τοπικών αρχών ή καλύτερα η άγνοια τους ως προς το τι μπορούν και οφείλουν να πράξουν.

Αποτελεί κοινή συνείδηση όλων των πολιτών ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται επιτακτικά η ριζική, δοµική αλλαγή του τρόπου µε τον οποίο λειτουργεί το κράτος, η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση στη χώρα µας. Είναι αναγκαίος ένας συνολικός επανασχεδιάσμος, µε εσωτερική συνοχή και συνέπεια, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θέτει ως επίκεντρο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και δίνει νέα αναπτυξιακή ώθηση στο κράτος.

Βασικός πυλώνας της μέριµνας των τοπικών αρχών πρέπει να αποτελεί η προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων, καθώς και των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων των κατοίκων της. Δυστυχώς κοιτάζοντας κανείς διαχρονικά την πόλη και επαρχία της Πάφου αλλά και συγκεκριμένα νευραλγικούς φορείς οικονομικής ανάπτυξης θα διαπιστώσουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση στην επαρχία μας χαρακτηρίζεται από ολιγωρία, εγωισμό και άγνοια. Η τουριστική βιομηχανία στην Πάφο ψυχορραγεί, το Πάφος 2017 είναι προ των πυλών, τα κοινωνικά προβλήματα γιγαντώνονται και οι δημοτικές αρχές αναλώνονται σε λεπτομέρειες αφήνοντας την ουσία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική ύφεση που βιώνουμε θα ήταν παράλογο να περιμένουμε πως δεν θα επηρέαζε την οικονομική σταθερότητα των δήμων και των κοινοτήτων. Αυτό όμως θα μπορούσε να αποτελέσει το ουσιαστικότερο κίνητρο για τοπικούς άρχοντες για να αναπτύξουν σταθερές συνεργασίες και να ενσκύψουν στα κοινωνικά προβλήματα που γιγαντώνονται. Στις άλλες επαρχίες γίνεται μια συντονισμένη και στοχευμένη δουλειά για την οικονομική ανάπτυξη τους αλλά και την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων. Στην Πάφο επικρατεί για ακόμη μια φορά έλλειψη πολιτικής βούλησης. Οι καιροί αλλάζουν, οι πολίτες αλλάζουν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι επιφανειακές λύσεις δεν ικανοποιούν πια, θα έρθει η στιγμή της κρίσης και δυστυχώς για ακόμη μια φορά κάποιοι θα φανούν ανεπαρκείς.

Αρέσει σε %d bloggers: