Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017

Η σημερινή οικονομική κρίση ακολουθείται από κρίση πολιτισμικής ταυτότητας, κρίση δημιουργικής παραγωγής, κρίση πολιτιστικών θεσμών, κρίση στη σχέση δημιουργών – κοινού. Η ευκαιρία που δόθηκε στην πόλη και επαρχία της Πάφου είναι τόσο σημαντική, πλην όμως οι περισσότεροι εξ ημών θα την παραδεχτούν σε βάθος χρόνου. Η έννοια του πολιτισμού ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδέα της κοινωνικής προόδου, παράλληλα με τις δράσεις δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί ο πολιτισμό της, να οικοδομηθούν αναγκαίες υποδομές, να αναδειχτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επαρχίας σε ένα πλαίσιο ευρύτερου οικονομικού και κοινωνικού οφέλους. Στην ουσία είναι το μέσο για να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του πολιτισμού και η ουσιαστική καλλιέργεια κουλτούρας που θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Η οικονομική και κοινωνική διάσταση του πολιτισμού είναι το ουσιαστικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί το 2017.

Σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, με ορθές και ανιδιοτελής ενέργειες απαλλαγμένη από υποκειμενικούς ενδοιασμούς. Οι μορφές πολιτιστικής δράσης δεν υφίστανται απλά και μόνον ως καλλιτεχνικά εργαστήρια ή σχολές τεχνών αλλά, κυρίως, ως ομάδες κοινωνικής παρέμβασης που αναδιανέμουν τους πολιτιστικούς πόρους προς όφελος του κοινού συμφέροντος. Στις δράσεις αυτές η ουσιαστική συμμετοχή των καλλιτεχνών είναι αναγκαία αλλά είναι, εξίσου, απαραίτητη και η ανάγκη ενός νέου πλαισίου συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δημιουργών και των τοπικών αρχών.

Τέλος, το κράτος πρέπει να αποτελεί εγγυητή του σχεδίου πολιτισμικής αναζωογόνησης, το οποίο πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνικό , όχι μόνο σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδo, πράγμα που πρέπει να κάνει ο οργανισμός Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017. Τα Χριστούγεννα πάντα θα αποτελούν την κατάλληλη περίοδο για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό με δράσεις και εκδηλώσεις, το ζητούμενο όμως για να επιτευχθεί ουσιαστική αλλαγή στην κουλτούρα είναι να γίνουν ενέργειες στοχευόμενες σε βάθος χρόνου, συλλογικά και χωρίς παραπλανητικά μηνύματα.

Στην Πάφο έχουμε συνηθίσει στα μεγάλα ευφάνταστα λόγια που υπόσχονται αλλαγές, έργα και ανάπτυξη χωρίς ωστόσο να συμβάλουμε όλοι μας για την επίτευξη τους. Το σύγχρονο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η κατοχύρωση του τιμητικού τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, που δεν είναι όπως πίστευαν πολλοί, οικονομική καθαρά ενίσχυση αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για να επιτευχθεί αυτό στην βάση της συλλογικότητας.

Αρέσει σε %d bloggers: