Οικολογική συνείδηση και ευαισθησία

Το περιβάλλον αποτελεί βασικό παράγοντα στην διασφάλιση μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας χώρας, μιας πόλης ή χωριού, ξεχωριστά αλλά και συλλογικά.

Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης επιτυγχάνετε μόνο όταν γίνει τρόπος ζωής και καθημερινή συνήθεια. Σημαντική είναι και η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης ως βασικού “εκπαιδευτή » των δημοτών.

Στην επαρχία της Πάφου έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα ευαισθητοποίησης με τον Δήμο Γεροσκήπου να έχει μια πιο έντονη δράση. Μετά και τη επιτυχημένη λειτουργία του πράσινου σημείου στην Κολώνη, μια σειρά εκστρατειών με στόχο την διείσδυση της οικολογίας ως τρόπο ζωής στους δημότες δείχνει τον δρόμο για την πολυδιάστατη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η διαφορά που επιτεύχθηκε είναι αισθητή, σταδιακή αλλά σημαντική. Παρόλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα, δίνοντας ακόμη πιο ουσιαστική προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος καλλιεργώντας μια κουλτούρα.

Στην όλη προσπάθεια, σημαντική θα ήταν και συμβολή της δημιουργίας «σχολείων» (προγραμμάτων) δημοτικής/ περιβαλλοντικής αγωγής, με τη στήριξη ασφαλώς, τη συμβολή και τη συνέργεια του υπουργείου Παιδείας. Με αρκετά περιβαλλοντικά προγράμματα να είναι ήδη σε λειτουργία, η εφαρμογή ανάλογων πρακτικών και εφαρμογών, πέραν και έξω από τα στενά όρια του σχολείου και της καθ’ εαυτό παιδείας, θα έδινε τη πραγματική εικόνα των δυνατοτήτων των περιβαλλοντικών κινήσεων.

Συχνές δεντροφυτεύεις σε διάφορα σημεία των δήμων με ώριμα δέντρα, εκστρατείες καθαριότητας, η προμήθευση οικιακών κάδων ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων, ρούχων, χαρτιού κτλ, με την ευθύνη συλλογής τους από το δήμο, η συνεχής ενημέρωση των δημοτών με τη έκδοση φυλλαδίων και την ύπαρξη στοχευμένων κινήτρων οικονομικών και άλλων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιες κινήσεις ουσιαστικής ευαισθητοποίησης.

Για να κατοχυρωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στην Κύπρο έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύουμε και ως κράτος και ως πολίτες.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως τα σχολεία έχουν περιβαλλοντικά προγράμματα, οι δήμοι σταδιακά χρησιμοποιούν τα πράσινα σημεία και αρκετοί εξ αυτών προσπαθούν να διευρύνουν τον ρόλο τους ως παραγωγοί οικολογίας. Μπορούν ακόμα η να γίνουν πολλά, βούληση και θέληση χρειάζεται μόνο .

Αρέσει σε %d bloggers: