Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι;

Ξεκίνησαν επιτέλους μετά από καθυστερήσεις χρόνων οι εργασίες ανάπλασης και αναζωογόνησης του ιστορικού Κέντρου της Πάφου. Οι τοπικές αρχές με σοβαρότητα διαβεβαιώνουν για την προσήλωση τους στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στα πλαίσια και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Κανένας δεν έχει την πρόθεση να μην πετύχουν τα έργα στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Η ταλαιπωρία δεν θα είναι εν τέλει σημαντικός παράγοντας εάν και εφόσον το όλο εγχείρημα πετύχει και δώσει τον αναμενόμενο νέο αέρα στην πόλη της Πάφου. Αυτό που θα πρέπει αν προβληματίσει είναι κατά πόσον η συνολικότερη εικόνα και διαχείριση συνάδει με την όλη προσπάθεια. Υπάρχουν θέματα που θα έπρεπε να λυθούν παράλληλα για να έχουν βοηθητικό ρόλο αλλά και να στοχευσουμε στην μεγάλη εικόνα για το Πάφος 2017.

Η δημοτική βιβλιοθήκη που υπολειτουργεί, οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα άλυτα προβλήματα που τις συνοδεύουν, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου, η αναβάθμιση του παλιού κινηματογράφου Οθέλλος και του Μαρκιδείου θέατρου.

Αυτά όμως που πρέπει να μας ανησυχούν πιο έντονα είναι τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια κουλτούρας των πολιτών για αυτό το καινούργιο άνοιγμα. Τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν είναι θέματα που είτε συζητούνται είτε έχουν πάρει τον δρόμο τους αν και με αργούς ρυθμούς. Η ουσία είναι στην καθημερινότητα. Πρέπει οι τοπικές αρχές, οι διάφοροι φορείς και κοινωνικά σύνολα να έχουν ως γνώμονα των ενεργειών τους τον ντόπιο πολίτη, τους νέους και πώς να τους κρατήσουν στην πόλη, τα παιδιά και πώς να καλλιεργήσουν μια πολιτιστική κουλτούρα που θα διατηρηθεί θα αναπτυχθεί και θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.

Οι πολιτιστικές δράσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια δείχνουν την δίψα των ντόπιων και ξένων κατοίκων για τον πολιτισμό. Αγκαλιάζονται με θέρμη και σχεδόν πάντα έχουν επιτυχία. Αυτό και μόνο πρέπει να προβληματίσει και να δώσει το έναυσμα για μια ουσιαστική αναζωογόνηση γιατί το ιστορικό κέντρο της Πάφου δεν θα έχει την ταυτότητα που του πρέπει αν δεν διατηρηθούν αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά γεγονότα που θα το διαφοροποιήσουν και θα το αναδείξουν.

Μπήκε λοιπόν το νερό στ’ αυλάκι, δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, για να έχουν αποτέλεσμα και ουσία όλα αυτά τα ευχολόγια πρέπει να συνοδευτούν με μια ευρύτερη συλλογική προσπάθεια αλλαγής και ανασυγκρότησης. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα.

Αρέσει σε %d bloggers: