Πάφος δεν είναι μόνο το κέντρο

Η επαρχία της Πάφου στο σύνολο της, διαχρονικά έχει αφεθεί στην μοίρα της με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ουσιαστική ευημερία των πολιτών. Η πολιτεία μοιάζει να είναι κατά κανόνα απούσα ή απλά αδιάφορη, μεγιστοποιώντας τις συνέπειες.

Μα αφορμή τις εργασίες που άρχισαν στο κέντρο της πόλης της Πάφου και με φόντο το Πάφος 2017, γεννάτε το ερώτημα εάν όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν σε αυτή την επαρχία έχουν γίνει. Πολλές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους. Πολλά από αυτά χρονίζουν αλλά καμία ουσιαστική παρέμβαση και διεκδίκηση δεν επιτεύχθηκε. Ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης, ελλιπούς ιατρικής περίθαλψης, οδικών έργων αλλά και εξωραϊσμού των πυρήνων πολλών κοινοτήτων είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της εγκατάλειψης που απολαμβάνουν. Με αυτά τα δεδομένα, πολλές από αυτές τις κοινότητες εγκαταλείπονται και από τους κατοίκους καταδικάζοντας τις σε μαρασμό.

Θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές ενέργειες για αναζωογόνηση των κοινοτήτων στην επαρχία Πάφου και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για επανεγκατάσταση νέων δίνοντας έναν αέρα επανεκκίνησης και σε οικονομικό επίπεδο. Πιθανόν τώρα να είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνουν δυναμικά βήματα. Το πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατο έτσι η προσπάθειες που χρειάζονται πρέπει να συλλογικές τόσο από τα υπουργία όσο και από διάφορους τοπικούς φορείς. Πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια μένουν ανεκμετάλλευτα λόγω της έλλειψης γνώσεων για διεκδίκηση τους. Ώθηση και κίνητρα πρέπει να δοθούν και για την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής με νέα μέσα και οικολογική συνείδηση. Πολλοί νέοι , περιμένουν τη δέουσα στήριξη, έτσι ώστε να στηρίξουν και αυτοί με την σειρά τους την οικονομία του τόπου. Κίνητρα εκμετάλλευσης κτηρίων και χώρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης αγροτουρισμού.

Που βρίσκονται οι ευθύνες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρήζει εκτενούς συζήτησης. Με λίγα και ουσιαστικά λόγια, οι πολιτικοί αξιωματούχοι της επαρχίας βουλευτές και άλλοι διαχρονικά δεν διεκδίκησαν όσο θα έπρεπε, όλα όσα χρειάζονταν και δικαιούνταν οι κοινότητες πιο πολύ, της επαρχίας Πάφου. Πρέπει όμως να διορθωθούν και πρέπει να γίνει τώρα.

Αρέσει σε %d bloggers: