Δήμος Γεροσκήπου ή Δήμος Ιερού Κήπου;

Με αφορμή την επαναφορά του θέματος για μετονομασία του «Δήμου Γεροσκήπου» σε «Δήμο Ιερού Κήπου», είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε την ουσία της πρότασης και τις εναλλακτικές που υπάρχουν για να την στηρίξουν.

Η μετονομασία της τοπικής Αρχής, του δήμου, κι όχι του γεωγραφικού ονόματος της Γεροσκήπου, όπως και προτάθηκε, προσφέρει την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα ενισχύσει το ιστορικό υπόβαθρο της και θα προσφέρει στο σύνολο των δημοτών και των επισκεπτών. Πιθανόν η χρονική στιγμή να είναι λάθος για μια τέτοια κίνηση αλλά ποτέ δεν είναι λάθος να ενισχύθεί το προιον της. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα πολιτιστικής ανάπτυξης στον εν λόγω δήμο, αλλά προκειμένου να μπορέσει να στηριχτεί η ουσία της μετονομασίας που προωθείται χρειάζεται κάτι περισσότερο.

Η στήριξη, η ανάδειξη και η ενίσχυση των μνημείων που βρίσκονται στον δήμο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή αρχή. Στα πλαίσια των «Ιεροκήπιων» εκδηλώσεων να γίνεται σχεδιασμός με στόχο την ανάδειξη τους και διατήρηση της ιστορικής τους υπόστασης. Η έντονη τουριστική δραστηριότητα της Γεροσκήπου επιβάλλει τον σχεδιασμό μιας σφαιρικής δραστηριότητας που θα στοχεύει άμεσα στην τουριστική προβολή της μέσα από την ιστορία της. Ξεναγήσεις, αναπαραστάσεις από την εποχή της Αφροδίτης, εικαστικές και αρχαιολογικές εκθέσεις, θα ήταν η αρχή με την συνεργασία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που βρίσκονται στον δήμο.

Η εκπαίδευση κυρίως των παιδιών και των νεαρών εφήβων θα μπορούσε να διαμορφώσει μια κουλτούρα επανεκκίνησης της ιστορικότητας της Γεροσκήπου. Σε εκπαιδευτικά σεμινάρια / παιχνίδια του δήμου θα μπορούσαν τα παιδιά να μάθουν την ιστορία και να την αγαπήσουν παίζοντας. Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά σχολεία με ευθύνη του δήμου θα έδιναν ην δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν κοντά στην ιστορία και τα μνημεία της. Η μυθολογία πάντα θα αποτελεί ένα εντυπωσιακό εργαλείο για τα παιδιά.

Προκειμένου δε να πειστούμε για αλλαγές, πρέπει να γνωρίζουμε την ουσία και το περιεχόμενο που κουβαλούν. Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων μας έχουν κάνει επιφυλακτικούς ,χάνοντας την εμπιστοσύνη μας και φοβίζοντας μας όταν ακούμε για αλλαγές. Το βασικό όμως είναι ότι εάν εν τέλει προσφέρουμε έννοια και περιεχόμενο στον τίτλο ( Ιεροί Κήποι), δεν θα είναι τόσο αναγκαία πια μια καθ’ εαυτό μετονομασία!

Αρέσει σε %d bloggers: