Τα σχολεία και η ουσιαστική παιδεία

Η συζήτηση γύρω από την δημιουργία νέου γυμνασίου στην Πάφο για κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Πάφου αλλά και η ενίσχυση της τεχνικής σχολής, θα έπρεπε να επαναφέρει στην επιφάνεια θέματα που άπτονται της παιδείας.

Οι εγκαταστάσεις των σχολείων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει σίγουρα να απασχολήσει τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και την τοπική κοινωνία. Σημαντικότερο δε για την εκπαίδευση όμως είναι το διαδίκτυο υλικό σε συνάρτηση με τις μεθόδους διδασκαλίας και το κατά πόσο τα δυο αυτά στοιχεία προσφέρουν κάτι στην διαμόρφωση της ουσιαστικής παιδεία των νέων. Το νέο πρόγραμμα, τα θεματικά σχολεία, το μέγεθος και το πλήθος μαθητών.

Η κλασσική παιδεία είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση των νέων σήμερα, σε συνάρτηση με νέες τεχνολογίες προκειμένου να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής. Υπάρχουν όμως επί τούτου διάφορα άλυτα ζητήματα τα οποία μπερδεύουν τους γονείς, τους καθηγητές και τους μαθητές και κάνουν το σχολείο ένα αναγκαίο κακό που δεν ακολουθεί τις σύγχρονες ανάγκες. Η εισαγωγή μαθημάτων οδικής ασφάλειας, περιβαλλοντικής συνείδησης, καλής συμπεριφοράς και πολιτιστική εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελούν σημαντικό μέρος της σχολικής δραστηριότητας. Ενίσχυση των θεματικών σχολείων αθλητικών, μουσικών και άλλων θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και να βοηθήσουν στην ανάδειξη νέων ταλέντων προσφέροντας κίνητρα. Σημαντικό θα ήταν να προσφέρονται τακτικά σεμινάρια στο εκπαιδευτικό προσωπικό για ενημέρωση επιμόρφωση για να ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις.

Ζητήματα που αφορούν το νέο σύστημα εξετάσεων, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το πλήθος μαθητών σε κάθε σχολείο, η ενίσχυση του προγράμματος με θεματολογία που θα προλαμβάνει σύγχρονα προβλήματα, η ηλικία των καθηγητών κτλ χρειάζονται επίλυση. Η εμπλοκή των τοπικών αρχών, των σχολικών εφοριών, των καθηγητών και των μαθητών θα μπορούσε να βοηθήσει στον άμεσο διακανονισμό τους. Ας αρχίσουμε από τα μικρά για να φτιάξουμε τα μεγάλα προβλήματα.

Αρέσει σε %d bloggers: