Πολιτισμός, Τουρισμός και τοπική ανάπτυξη

Η οικονομία της Πάφου από τον τομέα του τουρισμού. Έχουν επενδυθεί τεράστια χρηματικά ποσά στην ενίσχυση των τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να γίνεται μια συλλογική προσπάθεια παράλληλης και υποστηρικτικής ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια φορείς τουρισμού παραπονιούνται για την ποιότητα των τουριστών που επισκέπτονται την Πάφο. Οικονομικά πακέτα διαμονής και διατροφής έχουν προσελκύσει τουρίστες χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, γεγονός που οδήγησε στον εφησυχασμό των εμπλεκόμενων. Η επιτυχία του τίτλου της Πολιτιστικής πρωτεύουσας Πάφος 2017 και οι εργασίες ανάπλασης και αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της πόλης, φέρνει στο προσκήνιο μια δυνατότητα που αν αξιοποιηθεί σωστά σε βάθος χρόνου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Πάφο και όχι μόνο. Δίνει την δυνατότητα αναζωογόνησης και του τουριστικού προϊόντος με παράλληλη άμεση ώθηση στην τοπική οικονομία μέσω του πολιτισμού.

Μπορούν να γίνουν συλλογικές και ατομικές προσπάθειες. Ο οργανισμός Πολιτιστική πρωτεύουσα Πάφος 2017 θα μπορούσε να έχει τον πρώτο λόγο με συνοδοιπόρο τον σύνδεσμο Ξενοδόχων και την εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Πάφου. Τουριστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον και η προβολή του πλούσιου πολιτισμού μας σε συνάρτηση με ένα τουριστικό πακέτο θα έχει σίγουρα αμφίδρομα οφέλη. Η προσοχή στην διαχείριση των πολιτιστικών μονάδων, η ενίσχυση των πολιτιστικών χώρων σε χώρους πολλαπλών χρήσεων, η διατήρηση, η βελτίωση και ανάδειξη τους και η ανάδειξη της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της διακριτής ταυτότητας της Πάφου, η αναµόρφωση των τοπικών τουριστικών γραφείων και η βελτίωση της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν.

Φορείς πολιτισμού και τουρισμού οφείλουν να συνεργαστούν σε ένα φάσµα ευρύ τουριστικών θεµάτων. Με άλλα λόγια ο συντονισµός των ενεργειών σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτος, όµως πρέπει να γίνεται µε τρόπο ώστε να µην ομοιογενοποιεί τα προϊόντα, γιατί ένα από τα µεγαλύτερα κεφάλαια που διαθέτει ένας προορισµός είναι η ταυτότητά του. Τα συμφέροντα είναι κοινά και δεν είναι αλλά από την ανάπτυξη, την σταθερότητα και την ευημερία της πόλης της Πάφου.

Αρέσει σε %d bloggers: