Στον πυρετό των σκανδάλων

‘Οσο περνά ο καιρός το κουβάρι ξετυλίγεται και αποκαλύπτει πράξεις και δολοπλοκίες με φόντο το οικονομικό ή/και το πολίτικο συμφέρον. Συνεπώς, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί όσα έχουν γίνει. Όχι μόνο στην Πάφο αλλά και στις άλλες πόλεις, χρόνια απραξίας και αδιαφορίας έχουν μεγαλώσει το απόστημα και όταν αρχίσει ουσιαστικά ο χορός των αποκαλύψεων λίγοι είναι αυτοί που θα βρεθούν απέξω.

Η χρήση της λέξης αποκάλυψη προκύπτει ένεκα του ότι τα όσα τεκταίνονται στην Πάφο αποτελούσαν κοινό μυστικό. Όλοι λίγο ή πολύ υποψιάζονταν, έβλεπαν ή και βίωναν για όλα όσα κατηγορούνται οι ύποπτοι.

Δεν είναι όμως τυχαίες οι τόσες παρασπονδίες στον δήμο Πάφου και την επαρχία γενικότερα. Διαχρονικά οι ρυθμοί ανάπτυξης της επαρχίας αλλά και η “παρακολούθηση” από το κράτος υστερούσαν σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες. Όπως έχει διαφανεί αυτό ευνοούσε τις ατασθαλίες. Ας μην ξεχνάμε και τον δήμο Γεροσκήπου που με την αλλαγή της σκυτάλης στη δημαρχεία εμφανίστηκαν τεράστιες παραλείψεις, ρουσφέτια και χρεώσεις – υπέρογκες οικονομικές σπατάλες, επιλεκτική μνήμη στην αποπληρωμή των χρεών προς στον δήμο, μεγαλύτερος αριθμό εργαζομένων, τεράστια χρέη στον τμήμα υδάτων. Οι πολίτες και σε αυτή την περίπτωση γνώριζαν.

Ένα μικρό παράδειγμα όσο αφορά το ΣΑΠΑ είναι ότι οι δημότες της Πάφου αλλά και των συνορευόντων δήμων πλήρωναν μέρισμα για την δημιουργία του αποχετευτικού αρκετά χρόνια πριν την έναρξη των εργασιών. Αυτό από την άλλη καθυστέρησε να ολοκληρωθεί και τώρα εκ των υστέρων παρατηρούνται παραλήψεις στην δημιουργία του που έφεραν άλλα προβλήματα.

Σε έναν δήμο είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρήσει και να αντιληφθεί κανείς την διαφθορά και τον δεκασμό της δημοτικής ηγεσίας. Πόσο μάλλον σε μικρούς δήμους όπως η Πάφος. Σε αυτό που θέλω να καταλήξω σαν απλός δημότης, είναι πως η αρχή και το τέλος είμαστε εμείς.

Την στιγμή που απαξιώνουμε τους πολιτικούς για τις διεφθαρμένες τους συνήθειες , τους πολιτικούς της μίζας και του ρουσφετιού, την ίδια ακριβώς στιγμή ”ζητούμε” χάρη με αντάλλαγμα ψήφους κτλ. Μπορεί λοιπόν η μπόχα και η δυσωδία της διαφθοράς να έχει ριζώσει βαθιά αλλά εμείς δυστυχώς συνεχίζουμε να είμαστε το λίπασμα που την κρατά ζωντανή.

Εν κατακλείδι, η διαφθορά δεν είναι μια επιφανειακή διαστρέβλωση των ηθών και των αξιών. Οι ρίζες της δεν φτάνουν μόνο μέχρι τους πολιτικούς και κομματικούς αξιωματούχους, αλλά δυστυχώς προεκτείνονται βαθιά μέσα στην κοινωνία και συνεπώς η θεραπεία της θα πρέπει να ξεκινά από την ίδια την κοινωνία.

Αρέσει σε %d bloggers: