Αναβάθμιση οδού Αγίου Αντωνίου

Πριν από κάποια χρόνια έγινε με μεγάλες προσδοκίες η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Αγίου Αντωνίου. Όπως φάνηκε αργότερα, το όλο έργο έγινε χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Σήμερα η εν λόγω περιοχή φυτοζωεί και οι επιχειρήσεις που υπάρχουν και κινούνται με ρυθμούς ύφεσης υποβαθμίζουν την αξία της.

Μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Πάφου διατηρείται μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες, στον αναπνευστήρα. Μπορούν να γίνουν τεράστια βήματα για ανάδειξη της αλλά και ενδυνάμωση του προϊόντος της Πάφου στο σύνολο της.

Πρώτα πρώτα θα έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο περιοχής (master plan) που να προβλέπει και να προσδιορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με την αισθητική, τη λειτουργία (χρήσεις), τις πρόνοιες και τα μέτρα πολιτικής για κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάκαμψη και γενικές στρατηγικές ανάπτυξης. Μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς της ολοκλήρωση ενός μάστερ πλαν για το κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο, τρεις άξονες που σε συνεργασία θα διαφοροποιούσαν τα δεδομένα που κρατούν την Πάφο δέσμια της ολιγωρίας των πολιτικών αξιωματούχων των τελευταίων δεκαετιών.

Σημαντικό μέτρο για αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής είναι μεταφορά του υποσταθμού του ΟΣΥΠΑ στην περιοχή. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε κίνητρα σε επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και νέους να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή με νέες ιδέες. Όλη η τουριστική κίνηση της Πάφου περνά από τον υφιστάμενο υποσταθμό στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου, που είναι παράνομος. Η μεταφορά του σε μια νόμιμη βάση εντός της Αγίου Αντωνίου θα άλλαζε τα δεδομένα για την ανάκαμψη της.

Η τουριστική κίνηση στην Πάφο δεν μειώνεται σε αριθμούς αλλά σε ποιότητα. Η διατήρηση της τουριστικής μας αξίας χρειάζεται οργανωμένες, στοχευμένες και νέες προσεγγίσεις. Με την οικονομική κρίση να είναι αδυσώπητη, την εποχικότητα να λυγίζει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, τις εργασίες ανάπλασης του κέντρου σε εξέλιξη αλλά και τον τεράστιο ανταγωνισμό χρειάζεται βούληση και όραμα.

Η περιοχή της Αγίου Αντωνίου είναι το κέντρο του τουρισμού. Είναι αδιανόητο και κατακριτέο να υπάρχουν λύσεις και να μην δίνονται τα κίνητρα για να εφαρμοστούν.

Αρέσει σε %d bloggers: