Είμαστε έτοιμοι;

Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινά με θετικούς οιωνούς και ευνοϊκά νούμερα. Το φλέγον ζήτημα όμως είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον τουρισμό και να του προσφέρουμε τις υψηλές υπηρεσίες που θεωρούμε πως έχουμε και του υποσχόμαστε.

Ο τομέας του τουρισμού για πολλά χρόνια παρέμεινε στάσιμος, συντηρούσαμε τις ξενοδοχειακές υποδομές, τις τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις αφήνοντας ανεξέλεγκτους αρκετούς συναφείς τομείς .

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στον διεθνή αερολιμένα Πάφου, ο οποίος αποτελεί είναι η κύρια είσοδος του τουρισμού για την επαρχία. Η ασυνεννοησία και ο αποκλεισμός των οδηγών ταξί και λεωφορείων από τον χώρο στάθμευσης στο αεροδρόμιο προκαλεί σύγχυση και δυσφορία στους επισκέπτες και όχι μόνο. Παράλληλα η έλλειψη στρατηγικής για την παράλληλη λειτουργία υπηρεσιών εκτός αεροδρομίου, η στενότητα χώρου και το αργό σύστημα ελέγχου δίνει μια πρώτη άσχημη και αποδιοργανωμένη εικόνα για την επαρχία. Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αντανακλάται άµεσα στις αερομεταφορές και αντίστροφα.

Η παραλίες τις Πάφου παλαιότερα αν και δεν είχαν την σημερινή οργάνωση, είχαν περισσότερη επισκεψιμότητα. Τα ακριβά προϊόντα, η αμέλεια της καθαριότητας και για την ασφάλεια στρέφουν την προσοχή και την προτίμηση των επισκεπτών στα ξενοδοχεία και τις πισίνες. Επίσης πολλές ακτές του παραλιακού μετώπου της Πάφου δεν έχουν λάβει την απαραίτητη σημασία για να διαμορφωθούν και να βελτιωθεί η ποιότητα της παραλίας και η ασφάλεια των λουομένων. Επίσης ένα σημαντικό μέρος του βορειοδυτικού μετώπου της Πάφου δεν έχει καμία παρέμβαση και ελάχιστες οργανωμένες παραλίας, χωρίς να υπάρχει οργανωμένη χρήση της ακτής και τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη για τους λουόμενους.

Η πολιτιστική κληρονομία της Πάφου είναι τεράστια. Χρήζει όμως σημαντικών παρεμβάσεων. Χρειάζονται βελτιώσεις υποδομών σε καθιερωμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά και εκσυγχρονισμών των μουσείων της Επαρχίας. Ενέργειες σαν κι αυτές θα τόνωναν την πολιτιστική αξία της Πάφου και θα προσέλκυαν επισκέπτες.

Δεν φτάνει να έχουμε ακριβά και πολυτελή ξενοδοχεία, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, ήλιο και παραλίες. Χρειάζεται όλα αυτά, η συμπεριφορά των εργαζομένων και των πολιτών, να δρουν παράλληλα πρώτα για την καλή εικόνα της επαρχίας και την καθημερινότητα των κατοίκων και μετά για την τουριστική της ανάπτυξης. Δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είμαστε για ακόμη μια χρονιά έτοιμοι να δεχτούμε τον Τουρισμό που αξίζει η Πάφος. Δεν έγιναν ακόμη οι τομές που θα κάνουν την διαφορά.

Αρέσει σε %d bloggers: