Το μεγάλο μας ατού

Η τοπική οικονομία για να ανθίσει και να έχει χαρακτήρα ανάπτυξης με ήπια μορφή χρειάζεται να ενδυναμώσουμε το προϊόν της και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της.

Η Πάφος είναι προικισμένη με ένα προϊόν ιδιαίτερο, που δεν είναι άλλο από τα αρχαιολογικά μνημεία και την ιστορία που κουβαλούν. Το 2015, με βάση τα στοιχεία επισκεψιμότητας των διαφόρων μνημείων, οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν πρώτοι σε επισκεψιμότητα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να μαγνητίσεις τον τουρισμό υψηλού επιπέδου τον οποίο προσπαθούμε να πείσουμε κυρίως με τον ήλιο και την θάλασσα. Είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των τουριστών της χώρας περνά από ένα τουλάχιστον μνημείο ή αρχαιολογικό χώρο. Αυτό στο οποίο πάσχουμε είναι οι επισκέπτες που έρχονται αποκλειστικά για τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς.

Τα βασικά μας προβλήματα είναι η διεύρυνση του ωραρίου των μουσείων, η κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, οι υποδομές και η μονοδιάστατη χρήση των μουσειακών χώρων αλλά και η έλλειψη κουλτούρας γύρω από την διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρόσφατα ο υπουργός Συγκοινωνιών, επικοινωνιών και έργων ανέφερε το άνοιγμα προσφορών για το Μουσείο Πάφου, τις εργασίες που γίνονται στο σπίτι του φαροφύλακα και την πρόθεση να διαμορφωθεί το σπίτι του επάρχου σε μουσείο. Είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι γίνονται ενέργειες που αφορούν τον πολιτισμικό πλούτο της Πάφου, ωστόσο δεν λύνεται το πρόβλημα και οι στρεβλώσεις στον τομέα αυτό με τον εμπλουτισμό του. Χρειάζεται να γίνουν βαθιές τομές και να δοθεί ουσιαστική σημασία τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από το κεντρικό κράτος.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών και η ψηφιοποίηση των ευρημάτων θα μπορούσε να δράσει παράλληλα με την καταπολέμηση της ανεργίας. Η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στα διάφορα μουσεία της επαρχίας, της χώρας αλλά και των χωρών που επετεύχθησαν σύμφωνα συνεργασίας. Η ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση των χώρων τους για χρήση μιας ευρύτερης πολιτιστικής δραστηριότητας, ο επαναπροσδιορισμός των μουσειακών χώρων, ο επανασχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων κτλ.

Ο πολιτισμός και η ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων είναι ελκυστική από μόνη της. Ο ανταγωνισμός και οι αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη επιβάλλουν την αλλαγή πλεύσης για να διατηρήσουν ακέραιη την αίγλη τους. Η κουλτούρα καλλιεργείται σταδιακά, ο τουρισμός πεθαίνει αν δεν τον βοηθήσεις και ο πολιτισμός σβήνει αν δεν τον κρατήσεις ψηλά. Όλα αυτά δρουν παράλληλα.

Αρέσει σε %d bloggers: