Η ανάπτυξη άργησε.. χρόνια

Η ανάπτυξη έχει να κάνει με την πρόοδο, τη δημιουργία και το εκσυγχρονισμό. Η Πάφος για πολλά χρόνια λειτουργούσε με βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι γιατί δεν είχε περιθώρια να διεκδικήσει, αλλά γιατί οι εκπρόσωποι της δεν είχαν διάθεση για συνεργασία.

Ακόμη και σήμερα που επιτέλους προωθούνται έργα κυρίως στον πυρήνα του Δήμου Πάφου ενόψει της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ενέργειες και διεκδικήσεις σε ένα ευρύτερο πλάνο δεν συνάδουν με την όλη προσπάθεια. Επίσης αναπτυξιακά έργα που θα βοηθούσαν στην ανάδειξη της επαρχίας και την διαφύλαξη των χαρακτηριστικών της αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών ενδυναμώνοντας παράλληλα την οικονομία της και αναπτύσσοντας νέες θέσεις εργασίας, απουσιάζουν από την ευρύτερη στόχευση και το γενικότερο σχεδιασμό.

Αν αντιστοιχίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία μας και τις ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, με τις τις ενέργειες των εμπλεκομένων αλλά και των αξιωματούχων θα είναι εμφανής η διάσταση μεταξύ τους.

Το αγκυροβόλιο που είναι βασική ανάγκη δεν έχει τύχει ουσιαστικής προώθησης. Παρατηρούνται κολλήματα στην δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου. Ο διεθνής αερολιμένας Πάφου υπολειτουργεί προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων δεν δίνονται.

Παράλληλα δεν έχουν γίνει επαρκείς προσπάθειες ανάπτυξης των κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου. Πολλές κοινότητες δεν απολαμβάνουν ούτε τις απαραίτητες ανέσεις με τεράστια προβλήματα. Με τις σημερινές συνθήκες εάν δίνονταν κίνητρα σε νέους η επιστροφή στις εγκαταλελειμμένες κοινότητες θα ήταν εφικτή.

Οι δυνατότητες της επαρχίας Πάφου είναι τεράστιες. Φυσική ομορφιά, αρχαιολογική κληρονομιά, έμψυχο υλικό και πολλές ιδέες. Η στασιμότητα που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα ασυνεννοησίας μεταξύ των αξιωματούχων της Πάφου. Η προσπάθειες πρέπει να είναι στην βάση της συλλογικότητας και όχι των μικροκομματικών συμφερόντων. Αξιωματούχοι, φορείς και πολίτες από κοινού πρέπει να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και όχι να ικανοποιούνται με επιφανειακές αλλά ανούσιες αλλαγές.

Αρέσει σε %d bloggers: