Ελπίδα, αλλαγή, προοπτική

Η Κύπρος, η Πάφος έχουν ανάγκη την ελπίδα για να καταφέρουν την αλλαγή, μια ελπίδα που θα έχει πρόσωπο, ουσία, όραμα και δεν θα είναι στηριγμένη σε αοριστολογίες και κούφιες υποσχέσεις.

Το κυπριακό πρόβλημα, 42 χρόνια μετά, είναι ακόμη ανοικτή πληγή. Η οικονομία ευημερεί μόνο στους αριθμούς, η ανάπτυξη καθυστερεί, ο πληθυσμός γερνά και οι νέοι φεύγουν αναζητώντας εργασία, αξιοκρατία και ένα μέλλον βασισμένο στα προσόντα και τις δυνατότητες τους και όχι στα σκάνδαλα και τις πελατειακές σχέσεις.

Δυστυχώς κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνίας σήμερα και ένα περισσότερο της Πάφου είναι η απογοήτευση και η παραίτηση. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαχρονικοί. Μόνο λόγια, ελάχιστες πράξεις χωρίς ουσία, καμία διεκδίκηση και ως εκ τούτου στον ορίζοντα δεν φαίνονται ουσιαστικές αλλαγές. Σαν επαρχία μείναμε για χρόνια στο περιθώριο και δεν ευθύνονται μόνο εξωτερικοί παράγοντες αλλά κυρίως οι αξιωματούχοι και οι φορείς που δεν κατάφεραν ακόμη να συνεργαστούν για το ευρύτερο καλό και συμφέρον και να απαλλαχτούν από μικροκομματικά και άλλα βαρίδια.

Αυτό που πονάει περισσότερο είναι πως υπάρχουν δυνατότητες και γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες χωρίς ωστόσο να υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση. Υπάρχουν άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό παρόλα αυτά δεν γίνεται ουσιαστική προσπάθεια από καμία πλευρά. Το ζήτημα είναι να υπάρξει πρωτοβουλία για μια συλλογική προσπάθεια αλλαγής κλίματος και αναζωπύρωσης της ελπίδας στηριγμένοι σε πραγματικά γεγονότα.

Οι δήμοι και οι κοινότητες οφείλουν να συνεργαστούν και να καταγράψουν προβλήματα και εισηγήσεις για να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης τους και να λειτουργήσουν σαν ομάδα και όχι ανταγωνιστικά. Πρωτοβουλίες για δημιουργία θέσεων εργασίας για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και απασχόληση νέων επιστημόνων δίνοντας κίνητρα και επαγγελματική κατάρτιση. Αναβάθμιση του εθελοντισμού, ενίσχυση ή και δημιουργία των δημοτικών συμβουλίων νέων για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διαχείριση τοπικών υποθέσεων. Κίνητρα για πολιτιστικά δρώμενα σε συνεργασία με τον οργανισμό Πάφος 2017 για ανάδειξη του πολιτισμού και νέων ταλέντων. Πρόταση για αποκέντρωση υπηρεσιών, πανεπιστημιακών σχολών και άλλων φορέων. Διεκδίκηση και συνεργασία επίτευξης αναπτυξιακών έργων και προσέλκυσης επενδύσεων.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία και ίσως σε κάποιους να φανούν ουτοπικά. Γιατί όμως θα έπρεπε να είναι έτσι και όχι να προσπαθήσουμε για να καταφέρουμε. Στα χέρια των πολιτών βρίσκονται οι μοχλοί πίεσης οι λύσεις και οι προτάσεις. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και πάντα αναγεννάτε σε περιόδους κρίσεων. Την εβδομάδα των παθών ακολουθεί η ανάσταση που δίνει το καθαρό μήνυμα της ελπίδας και της αλλαγής. Δεν είναι καιρός να διεκδικήσουμε για την επαρχία μας, για την χώρα μας;

Αρέσει σε %d bloggers: