Τουρισμός, μια εποχιακή λύση ή ουσιαστική επένδυση;

Μπήκαμε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς και το κλίμα που επικρατεί είναι σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θετικό. Ο τουρισμός που κατακλύζει την Πάφο αποτελεί ανάσα ζωής στην οικονομική στασιμότητα του χειμώνα. Δεν θα έπρεπε όμως να πανηγυρίζουμε από την στιγμή που χρησιμοποιούμε τον τουρισμό ως μονοδιάστατη και εποχιακή λύση.

Η εικόνα της επαρχίας Πάφου όπως διαμορφώνεται σιγά σιγά είναι ευοίωνα θετική με τις εργασίες ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάφου σε εξέλιξη, τους γειτονικούς δήμους σε πολιτιστικό αναβρασμό, το πολιτιστικό γεγονός του Πάφος 2017 προ των πυλών, παραλίες της επαρχίας να λαμβάνουν γαλάζια σημαία και όχι μόνο.

Πέραν των θετικών στοιχείων που σημειώνονται διαχρονικά λειτουργούν όλα επιφανειακά χάριν της ασφυκτικής πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα. Η γενικότερη εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας υποδεικνύει την αναγκαιότητα υιοθέτησης δράσεων στην κατεύθυνση προσαρμογής σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Χρειάζεται άμεσα να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης και ανάπτυξης των χαρακτηριστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής εντός της επαρχίας με την συμμετοχή των δημοτικών αρχών, των τοπικών επιχειρήσεων, των πολιτιστικών οργανώσεων και της κοινωνίας.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι πολλές και ποικίλες και μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στις περιοχές που αναπτύσσονται. Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν, εκτός από τις δημόσιες αρχές που θα τις προωθήσουν, και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα επωφεληθούν από αυτές.

Παραδείγματος χάριν στην Γεροσκήπου το κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων κατά τους χειμερινούς μήνες παραμένει κλειστό λόγω του κόστους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για δημιουργία συνεργασιών που θα χρησιμοποιούσαν τον χώρο για προετοιμασία ομάδων του εξωτερικού εισάγοντας τον αθλητικό τουρισμό στην Πάφο. Επίσης με τα έργα που εξελίσσονται, βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι γεγονός που επαληθεύει την σημαντικότητα της Πάφου από αρχαιολογικής πλευράς. Θα μπορούσαν αν αναπτυχθούν συνεργασίες τόσο με το πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και άλλων πανεπιστημίων για μελέτη και παρατήρηση της σπουδαιότητας της Επαρχίας.

Ο τομέας του τουρισμού δεν έχει περιορισμούς Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Χρειάζεται όμως αυθεντική έγνοια και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων παραγόντων. Ας γίνει τουλάχιστον η αρχή με τη συνεργασία των δήμων της επαρχίας, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ή αν θέλετε τη βεβαιότητα της συμφεροντολογικής και ανούσιας ατομικής προβολής.

Αρέσει σε %d bloggers: