Πολιτισμένος δεν αρκεί να φαίνεσαι αλλά πρέπει και να είσαι

Η Κύπρος του σήμερα, η Πάφος του σήμερα χαρακτηρίζεται από διαφθορά, σκάνδαλα, συμφέροντα και δολοπλοκίες. Εμφανίζονται η μια μετά την άλλη και έχουν βυθίσει μια ολόκληρη χώρα στην ύφεση. Στην Πάφο που “αλλάζει” όλοι μιλούν για έξαρση πολιτιστικής ανάκαμψης, αλλά αλήθεια τι ορίζουμε ως κοινωνία πολιτισμό και πολιτισμένο άνθρωπο;

Ο Πολιτισμένος Άνθρωπος έχει δική του βούληση, ελευθερία των επιλογών, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση, εγκράτεια, φιλοπονία, αυτοπειθαρχία, σεμνότητα και ιδιαιτέρως κοινωνική συνείδηση, η οποία σημαίνει ότι σέβεται την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων του, σκέφτεται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, δεν είναι ατομικιστής και εγωιστής και σέβεται τους γενικά αναγνωρισμένους κοινωνικούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Είναι φιλόξενος και ευγενής. Ο Πολιτισμένος Άνθρωπος οφείλει να είναι Πολίτης με ότι αυτό συνεπάγεται. Να έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά να αναγνωρίζει την σύνδεση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος και στους συμπολίτες του, να σέβεται τους νόμους και να εξασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Να ενδιαφέρεται για τις καλές τέχνες, την μουσική και να σέβεται και να αναδεικνύει την ιστορία του.

Δυστυχώς, ο όρος πολιτισμένος που χρησιμοποιούμε κατά κόρον δεν έχει να κάνει με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ούτε μόνο με τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Ο πολιτισμός είναι κουλτούρα και πρέπει να καλλιεργείτε καθημερινά και πρέπει να προβάλλεται καθημερινά. Οι δημοτικοί άρχοντες, οι πολιτικοί αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας οφείλουν να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να τα αναδεικνύουν ούτως ώστε να αποτελούν παράδειγμα.

Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων με τα σκάνδαλα, τις απρεπείς και υπερβολικές συμπεριφορές, την εικόνα εγκατάλειψης κάποιων περιοχών, την εσκεμμένη περιθωριοποίηση ομάδων που έχουν άμεση σχέση με κάποια έργα, η έλλειψη βούλησης για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δήμων και την άμεση εμπλοκή των πολιτών, με την αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες να μεγαλώνει, με την τουριστική περιοχή να αποτελεί απομεινάρι μιας άλλης εποχής και με τεράστιες παρανομίες π.χ υποσταθμός ΟΣΥΠΑ στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου, τολμώ να πω πως δεν είμαστε δείγμα ενός πολιτισμένου λαού.

Η καλλιέργεια της κουλτούρας του πολιτισμού είναι υποχρέωση όλων των πολιτών. Από το κράτος τι μπορεί να γίνει; Πολλά. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να γίνουν καινοτόμες και βαθιές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα άλλα και σε πολιτικό επίπεδο. Βούληση και κίνητρα χρειάζονται.

Αρέσει σε %d bloggers: