Εργαστήρι θεατρικού παιγνιδιού Άρμου

Τα τελευταία τρία χρόνια στην κοινότητα της Άρμου δραστηριοποιείται ένα εργαστήρι θεατρικού παιγνιδιού. Η πρωτοβουλία της θεατρικής εμψυχώτριας Κατερίνας Βλάχου, να προσφέρει τις γνώσεις και την όρεξη της στην διάθεση της κοινότητας, αλλά και η στήριξη που της δόθηκε είναι αξιοθαύμαστη.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδία 5 ως 18 ετών και καλύπτει την κοινότητα της Άρμου , όπως επίσης τις γειτονικές κοινότητες Επισκοπής, Μαραθούντας και Κονιών, και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής απασχολεί 38 παιδιά και έχει να επιδείξει πλούσιο έργο από παραστάσεις.

Μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε κινήσεις ανάλογες με αυτην αυτήν είναι ελπιδοφόρες και δείχνουν τον δρόμο για την αλλαγή στην κουλτούρα αλλά και στην γενικότερη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η ύπαρξη και μόνο του εργαστηρίου δεν αποτελεί καινοτομία. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το ουσιαστικό έργο που παράγει. Όλες οι παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα είναι έργα που κρύβουν βαθύτερα νοήματα τόσο για τα ίδια τα παιδία όσο και για τους θεατές.

Οι Νεφέλες του Αριστοφάνη, η τελευταία μαύρη γάτα του Ευγένιου Τριβιζά, οι ηλίθιοι του Νήλ Σάιμον, ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα του Μάρκ Χάντον είναι μόνο ένα μικρό δείγμα πως μέσα από το παιχνίδι μπορεί ένα παιδί να διδαχθεί μαθήματα ζωής και να τα επικοινωνήσει με τους γύρω του. Παράλληλα σε όλες τις παραστάσεις τα έσοδα δίνονται σε φιλανθρωπικές ή ανάλογου χαρακτήρα οργανώσεις, δίνοντας καθ αυτόν τον τρόπο επιπλέον το μήνυμα της προσφοράς.

Σε μια πόλη που διψά για πολιτισμό και μαστίζεται από την ανεργία θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί και να υιοθετηθεί το παράδειγμα της κοινότητας Άρμου. Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν ενδιαφερθούν, οι ίδιοι οι νέοι μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες. Νέοι δάσκαλοι, μουσικοί, καθηγητές, γυμναστές κ.α που βρίσκονται στην ανεργία μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή τους προσφέροντας τις γνώσεις τους εισπράττοντας εμπειρίες και ένα συμβολικό αντίτιμο. Το κεντρικό κράτος οφείλει να δώσει τα κίνητρα για να πολλαπλασιαστούν κινήσεις όπως αυτή στην Άρμου.

Αρέσει σε %d bloggers: