Σύστημα υγείας και δημόσια νοσηλευτήρια

Τα δεδομένα και οι συνθήκες γύρω μας αλλάζουν μέρα με την μέρα. Η Πάφος βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής με πολλά μέτωπα ανοιχτά. Αναπτυξιακά έργα και πολιτιστικά δρώμενα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Ο τομέα όμως που παραμένει στον αναπνευστήρα είναι το σύστημα υγείας, ένας τομέας που μεταξύ άλλων υποδηλώνει το επίπεδο ζωής μιας χώρας.

Στην Πάφο τα τελευταία χρόνια και πιο έντονα μετά και την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το γενικό νοσοκομείο Πάφου ασθενεί. Η υποστελέχωση των διαφόρων τμημάτων, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, οι τεράστιες λίστες αναμονής, οι καθυστερήσεις οδήγησαν στην υπολειτουργία του νοσοκομείου Πάφου και την δημιουργία τεράστιων προβλημάτων. Παρόμοια προβλήματα και επιπλέον το ζήτημα της απόστασης από άλλα μεγαλύτερα νοσηλευτήρια, αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς.

Για να καταφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές και να συνάδει η όλη εικόνα της πόλης μας οφείλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στον νευραλγικό τομέα της υγείας.

Πρέπει να πετύχουμε την πλήρη στελέχωση τους και αναβάθμιση του εξοπλισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να μπορούν να ανταγωνιστούν με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να παρέχουν την ποιότητα υγείας που οφείλει το κράτος στους πολίτες του. Έχοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού γιατρών και νοσηλευτών στην ανεργία ανεκμετάλλευτο, ή ακόμη χειρότερα να διαπρέπει στο εξωτερικό είναι απαράδεκτο να μην δίνεται το απαραίτητο έδαφος για να προσφέρει στον τόπο του.

Τα σκάνδαλα και τα παράπονα που εμφανίζονται κατά διαστήματα για τα δημόσια νοσηλευτήρια και συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Πάφου υποδεικνύουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν. Αν εκμεταλλευτούμε πλήρως το ιατρικό δυναμικό μας, αλλά και όλους όσους έχουν την δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν το σύστημα που οικοδομεί την υγεία θα μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποια στιγμή όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Αν επικρατήσει η άποψη και η σύγχρονη λογική πως σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν μόνο όσοι έχουν ασφάλεια τότε έχουμε χάσει.

Το κεντρικό κράτος οφείλει να επιδείξει αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση και να εφαρμόσει επιτέλους όλα όσα έχει δεσμευτεί όσον αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να οικοδομηθεί σωστά και προς όφελος των πολιτών και να μεριμνήσεις ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά ελλείψεις και καθυστερήσεις που έχουν ως συνέπεια την διακινδύνευση την υγεία των πολιτών.

Αρέσει σε %d bloggers: