Η παιδεία, η εκπαίδευση και η νέα σχολική χρονιά

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες, γεγονός που επαναφέρει τις παραλήψεις, τις ελλείψεις και την αδιαφορία των υπευθύνων όσο αφορά τον νευραλγικό τομέα της παιδείας.

Το βασικό λάθος που κάνουμε είναι που μπερδεύουμε την παιδεία με την εκπαίδευση. Αποτελούν δύο έννοιες με ουσιώδη διαφορά που σπάνια αναγνωρίζεται, λαμβάνεται υπόψη και εκτιμάτε στην σωστή βάση.

Η Εκπαίδευση προσφέρει στον άνθρωπο τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να λειτουργήσει ορθολογικά με στόχο την βελτίωση των συνθηκών της ζωής του ή την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του χωρίς όμως να ενδιαφέρεται για το που θα οδηγήσει η αναπόφευκτη σύγκρουση συμφερόντων, υποτασσόμενη μάλιστα σ’ αυτά.

Η Παιδεία από την άλλη του χαρίζει ηθική και πνευματική ολοκλήρωση, αναβαθμίζει πολιτιστικά τον άνθρωπο και τον θέτει προ των ευθυνών του για το μέλλον του.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπόψη τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία και η εκπαίδευση στην Κύπρο, θα ήταν φρόνιμο να δοθεί επιτέλους η απαραίτητη σημασία προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες αντιδράσεις από τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και διδακτικό υλικό που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια επιτρέπουν την αμφισβήτηση για την εύρυθμη έναρξη και πορεία της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, το σύγχρονο κυπριακό σχολείο έχει κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη της γνώσης και της μόρφωσης σε κάθε επίπεδο. Συγκεκριμένα, το σχολείο μετατράπηκε σε μια αρένα έντονου ανταγωνισμού, εγωιστικής συμπεριφοράς και απαξίωση της γνώσης και του εκπαιδευτικού, η οποία πόρρω απέχει από τον πρωταρχικό λόγο ύπαρξης του σχολείου που δεν είναι άλλος από την παροχή μιας σφαιρικής παιδείας . Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν εκτός της συζήτησης για την παιδεία και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και αποτελούν πεδίο σύγκρουσης το τελευταίο διάστημα.

Για να μπορούμε να μιλήσουμε για αποδοτικότητα στην παιδεία και την εκπαίδευση οφείλουμε να βάλουμε γερές και σωστές βάσεις. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του σχολείου και να εμπλουτιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα αυτά που θα δίνουν τα εφόδια στους μαθητές για πολυεπίπεδη γνώση και όχι στείρα βαθμοθηρική αποστήθιση, υποβαθμίζοντας το ακόμη περισσότερο, καλλιεργώντας παράλληλα τον φόβο. Φόβο για την αποτυχία. Να δώσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν, να αναδείξουν και να αναπτύξουν την παιδεία μέσα από την εκπαίδευση.

Η συζήτηση γύρω από τα θέματα της παιδείας είναι τεράστια και καλό είναι να μην προτρέχουμε στην εξαγωγή των οποιονδήποτε απολυτών συμπερασμάτων. Από την άλλη όμως οι επιφανειακές λύσεις μεγιστοποιούν το πρόβλημα. Εν κατακλείδι, η Παιδεία είναι υπόθεση όλων μας και οφείλουμε να πιέσουμε για ουσιαστικές λύσεις.

Αρέσει σε %d bloggers: