Γεροσκήπου του μύθου και της ιστορίας

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων είχε άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική άνεση και ανταγωνιστικότητα των δήμων και των κοινοτήτων. Συνεπώς, οι δήμοι καλούνται να αναζητήσουν νέους τρόπους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Παράλληλα δε η κρίση έφερε ταυτόχρονα στο προσκήνιο την ανάγκη προσδιορισμού ή επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας τους βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα τους, αναβαθμίζοντας τον τόπο και προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη και ο σύγχρονος πολιτισμός αναγνωρίζονται ως κύρια στοιχεία ταυτότητας κάθε πόλης και ως συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στην περίπτωση της Γεροσκήπου ο συγκεκριμένος τομέας θα μπορούσε να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο προβολής, ανάπτυξης και δημιουργίας.

Παρά το γεγονός της μη συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της, η Γεροσκήπου έχει μακρά παράδοση και ιστορία. Τα μνημεία και οι μουσειακοί χώροι σε συνδυασμό με την προέλευση του ονόματος της, την μετατρέπουν σε έναν χώρο που ισορροπεί ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία αλλά και την πολιτιστική και αστικής αναζωογόνηση. Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μπορεί εκτός της προσέλκυσης τουριστών να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους πολίτες για μια καλύτερη ποιότητα κοινωνικής ζωής και κυρίως να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Ο πολιτιστικός πλούτος της Γεροσκήπου μπορεί κάλλιστα να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον προσδιορισμό της ταυτότητας που οφείλει να επικοινωνήσει τόσο με τους ξένους επισκέπτες της όσο και με τους δημότες της. Ο δήμος αναπτύσσετε και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και γι’ αυτό πρέπει να προλάβει τα γεγονότα και να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητα του. Ανταγωνιστική θα γίνει μέσα από την αφήγηση της ιστορία της, του μύθου της, ενισχύοντας την ταυτότητα, τη φήμη της, το διεθνές προφίλ της, να κεφαλαιοποιήσει την αρχιτεκτονική, τα μνημεία, την κουλτούρα, τη μουσική της.

Η Γεροσκήπου βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την πολιτιστική της δραστηριότητα, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία που έχει στη διάθεση της προκειμένου να δημιουργήσει μια ταυτότητα η οποία θα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουριστική ανάπτυξη, νέους κατοίκους και επενδυτές. Η Γεροσκήπου του μύθου και της ιστορίας μπορεί να αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της επαρχίας και να αποτελέσει τον πυρήνα μιας συλλογικής προσπάθειας. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι πολίτες έχουν αλλάξει, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, πρέπει επιτέλους να αλλάξει και η προσέγγιση των υπευθύνων.

Αρέσει σε %d bloggers: