1η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων

Ώριμες, φρέσκιες και καινοτόμες απόψεις πλημμύρισαν τις αίθουσες όπου συνεδρίαζαν οι επιτροπές και οι ολομέλεια της 1ης βουλής των νέων αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Λευκωσία. Τα θέμα που συζητήθηκαν αφορούσαν τομείς και ζητήματα που ταλανίζουν την νεολαία σήμερα.

Το επίκαιρο ζήτημα της τρομοκρατίας, η νεανική ανεργία, η διαχρονική απαξίωση των νέων και η αποχή τους από τα κοινά και συγκεκριμένα από την τοπική αυτοδιοίκηση, το ευάλωτο θέμα της παιδείας και οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τη λανθασμένη συμβουλευτική, το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών ρύπων αλλά και των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, και η ανικανότητα του κεντρικού κράτους να το διαχειριστεί.

56 νέοι βουλευτές και πενταμελής ομάδα δημοσιογράφων μέσα σε τρεις ημέρες κατάφεραν να εστιάσουν με σοβαρότητα και αληθινό ζήλο στους προβληματισμούς της νεολαίας. Κοινή παραδοχή η απαξίωση της πολιτικής γενικότερα αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης ως κάτι συμβατικό και ξεπερασμένο που λειτουργεί στην βάση του πάρε δώσε και είναι στείρο από ευκαιρίες. Σημαντική παρατήρηση η αδιαφορία του πολιτικού κόσμου ο οποίος αν και είχε προσκληθεί στις εργασίες του συνεδρίου κατά κανόνα, έλαμψε δια της απουσίας του.

Η συμμετοχή και η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι που αφορά άμεσα ολόκληρη την κοινωνία, διότι πρόκειται για το δικό μας μέλλον, την δικιά μας ζωή. Όπως είχε πει και ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης «είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα». Η πραγματοποίηση της 1ης βουλής των νέων αντιπροσώπων αποτελεί μια ελπιδοφόρα και αξιέπαινη κίνηση . Έδωσε φωνή στους νέους, συστήνοντας τους παράλληλα τις διαδικασίες που ακολουθεί η βουλή σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης τους παραχωρώντας τους χώρο για να εκφράσουν τις απόψεις τους για όλα αυτά που τους αφορούν, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να βελτιώσουμε και να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα ενός διεφθαρμένου συστήματος, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε.

Το αποτέλεσμα των εργασιών, η όρεξη και το ενδιαφέρον που διαφάνηκε, έχει δικαιώσει και με το παραπάνω την αρχική πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων. Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY που από κοινού διοργάνωσαν το όλο εγχείρημα, αντιλαμβάνονται την ανάγκη των νέων να συνδράμουν στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, μήπως τελικά το γεγονός αυτό κλείνει τους δρόμους, ένεκα του ότι έρχεται σε πλήρη αντιπαλότητα με τα τετριμμένα;

Αρέσει σε %d bloggers: