Εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού Πάφου

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, αρχικά στην Αραδίππου και μετέπειτα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Το γεγονός ότι και στις δύο αυτές πιθανές περιπτώσεις το εργοστάσιο πρόκειται να συνορεύει με οικιστικές περιοχές αποτελεί έναν επιπλέον λόγο επανεξέτασης του ζητήματος.

Όσον αφορά το εργοστάσιο χρυσού στη βιομηχανική περιοχή Αγίας Βαρβάρας, η ενδεχόμενη ανέγερση του εργοστασίου, επηρεάζει επίσης τις κοινότητες της Τίμη, της Αχέλεια, της Αναρίτα και τα Κόυκλια. Με γνώμονα την ανάπτυξη στη βάση ενός σωστού σχεδιασμού και την ευημερία της επαρχίας Πάφου ευρύτερα η δημιουργία εργοστασίου χρυσού στην εν λόγω περιοχή θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Η επικινδυνότητα των χημικών που θα χρησιμοποιούνται είναι ένας παράγοντας που πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, όπως και οι περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επιπλέον η δημιουργία του εργοστασίου στην εν λόγω περιοχή θα λειτουργήσει ως εμπόδιο στην επέκταση της Πάφου που έχει ως μόνη κατεύθυνση την ανατολή, αποκόπτοντας παράλληλα κάθε δίοδο ανάπτυξης.

Από την άλλη δε, πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να θεωρήσουν την συγκεκριμένη επένδυση δώρο για την επαρχία Πάφου εν μέσω οικονομικής στασιμότητας, μιας και θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας. Αυτή εν μέρει είναι μια άποψη που έχει βάση. Το λάθος στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν να δούμε το όλο ζήτημα επιφανειακά και βραχυπρόθεσμα. Η μεγάλη εικόνα μπορεί να είναι εκ βάθρων αντίθετη.

Το ζητούμενο τώρα είναι να γίνει μια σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την γειτνίαση του έργου με οικιστικές περιοχές όσο και τις έντονες αντιδράσεις τους. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη το Τοπικό Σχέδιο Πάφου και κατά πόσο επιτρέπει την δημιουργία του εν λόγω έργου. Τέλος τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οφείλουν να συγκαλέσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε έναν δημόσιο διάλογο καταθέτοντας προβληματισμούς και εισηγήσεις και δίνοντας λόγω στους πολίτες που στην ουσία είναι οι μόνοι που θα έχουν άμεση επαφή και άμεσο αντίκτυπο από την συγκεκριμένη ενέργεια.

Είναι κατανοητό το γεγονός πως στην παρούσα στιγμή με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επαρχία Πάφου δεν επιτρέπετε να απορρίπτει μεγάλες επενδύσεις. Από την άλλη όμως η πολιτεία οφείλει να βλέπει μακροπρόθεσμα ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Είναι λεπτή η γραμμή που διαχωρίζει την ευλογία από την κατάρα και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα.

Αρέσει σε %d bloggers: