Ο σεβασμός της καθημερινότητας των ΑμεΑ δείχνει τον πολιτισμό μας

Ο πολιτισμός και η δημοκρατία σε μια χώρα προσμετράτε από την ποιότητα ζωής που προσφέρει στα άτομα με αναπηρίες. Στην Κύπρο γενικότερα δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη τις δυσκολίες αλλά και την υποχρέωση που έχουμε στα άτομα με αναπηρίες.

Η αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία είναι το ζητούμενο. Οφείλουμε πρώτιστα όλοι μας να σεβόμαστε τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι δεν το κάνουμε αφού πολλές φορές καταλαμβάνουμε για παράδειγμα θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για ΑμεΑ. Χωρίς αυτήν την αλλαγή μέσα μας δεν μπορεί να έλθει και η στήριξη των ΑμεΑ σε κάθε επίπεδο και σε κάθε τομέα δραστηριότητας του ανθρώπου.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά αποτελούν την ισότιμο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι ρατσιστικό εκ μέρους της πολιτείας να κρατά στο περιθώριο δράσεις και προσπάθειες που θα άλλαζαν τα δεδομένα.

Η προσβασιμότητα αποτελείς τεράστια ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πως θα μπορούσαμε λοιπόν, στις τοπικές κοινωνίες να εντάξουμε βιώσιμη κοινωνική προστασία ώστε τα άτομα με αναπηρία να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους. Με αναδιαμόρφωση του δημόσιο χώρου, την προώθηση των δικαιωμάτων τους μέσα από την εκπαίδευση, εργασία και απασχόληση. Με στοχευμένες δράσεις για την υπεράσπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και την απόλυτη ενσωμάτωση τους, με δράσης πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου, με εκστρατείες ευαισθητοποίησης και γνωριμίας. Εκσυγχρονισμός στις διαδικασίες και στις κτιριακές υποδομές με υποχρεωτική ύπαρξη προδιαγραφών σε όλους του χώρους και την συνεργασία με την Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων Κύπρου.

Από την άλλη, η Κύπρος αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό, τι ισχυεί όμως με τις υποδομές για ΑμεΑ που διαθέτει; Μια ουσιαστική ματιά στις ανάγκες των ΑμεΑ θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Η αλλαγή στην κουλτούρα, τις προτεραιότητες και την παιδεία των πολιτών είναι μέν υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους αλλά αυτά παρακινούνται από την τοπική κοινωνία. Χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε για να πιέσουμε και να ενεργοποιήσουμε πολιτικές που η κοινωνία έχει άμεση ανάγκη.

Αρέσει σε %d bloggers: