Τουρισμός ώρα μηδέν

Η αισιοδοξία που έφεραν στην τουριστική βιομηχανία της Πάφου, οι αριθμοί των επισκεπτών που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και κάθε προηγούμενο έχει δώσει την θέση της στην γνωστή πια στασιμότητα. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην κρίση η αύξηση των επισκεπτών είναι ανακούφιση. Μόνο ο τουρισμός συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομία της Κύπρου και στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου. Είναι απόλυτη ανάγκη να κρατηθεί ψηλά και να μεγαλώσει ακόμα στα επόμενα λίγα χρόνια, αν είναι εφικτό.

Για ακόμη μια χρονιά παρά το γεγονός πως οι φορείς και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι στον τομέα του Τουρισμού αναγνωρίζουν τα ζητήματα και προτρέπουν για λύσεις, ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν γίνει. Το κλασικό μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού με επίκεντρο τον ήλιο και την θάλασσα έχει πλέον κορεστεί, γίνεται σαφές ότι υπάρχει μια μεγάλη και προφανής ανάγκη για ουσιαστική διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος αλλά και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι αρχικά και η ανάπτυξη μιας ευρείας συνεργασίας εν τέλει.

Η επαρχία της Πάφου, αποτελεί έναν κατά βάση τουριστικό προορισμό με τεράστιες ανεκμετάλλευτες προοπτικές. Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού ως μια σοβαρή και επιβεβλημένη λύση για την εποχικότητα αλλά και την οικονομική ανάκαμψη των δήμων της. Πέραν τούτου όμως είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης της εικόνας και της προβολής του κάθε δήμου ξεχωριστά. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει αρχικά να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα τους, τόσο ως προς τους ίδιους τους πολίτες όσο και προς εξωτερικούς παράγοντες, και θα λειτουργήσεις με τρόπο ο οποίος θα της επιτρέψει να βελτιώσει την εικόνας της και να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στις νέες συνθήκες που επικρατούν.

Τα σύνορα των δήμων της Πάφου χωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή. Το γεγονός αυτό βοηθά στην ανάπτυξη συνεργασιών και πιο πολύ στον εν λόγο τομέα. Ο τουρισμός δεν είναι ένα μονοδιάστατο δεδομένο χρειάζεται δουλεία, πραγματικό ενδιαφέρον, καινοτόμες κινήσεις στα σύγχρονα πρότυπα. Κάθε χρόνο με το που πέφτει η αυλαία πέφτουν βροχή η προτάσεις, υπάρχει όμως η ανάλογη πολιτική βούληση που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός;

Αρέσει σε %d bloggers: