Περί υποψηφίων δημάρχων ο λόγος

Η προεκλογική εκστρατεία για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, δεν ξεκίνησε με τους καλυτέρους οιωνούς. Πολύ φοβάμαι πως συγκεκριμένοι υποψήφιοι αναλώνονται σε προσωπικές κόντρες χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται ουσιαστικές προτάσεις τόσο για τον Δήμο Πάφου όσο και για τον Δήμο Γεροσκήπου.

Δυστυχώς, έχει επικρατήσει μια πρακτική που στόχο έχει να υπερισχύσει όχι ο καλύτερος, όχι ο ικανότερος, όχι αυτός που έχει να προτείνει λύσεις αλλά αυτός που με τεχνάσματα, μεγάλες κουβέντες και κούφια συνθήματα θα υποβιβάσει την αξία του άλλου. Όμως οι χειρισμοί αυτοί, δεν αποτελούν όπλο ενάντια στους αντιπάλους αλλά λειτουργούν σαν αυτοχειριασμός για τους ίδιους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση για να είναι αποδοτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα, δημιουργικότητα, να αρπάζει τις ευκαιρίες, να «εκμεταλλεύεται» το ανθρώπινο της δυναμικό, να λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και να διαχειρίζεται δίκαια και αποτελεσματικά τις τοπικές υποθέσεις. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μορφή παροχής αγαθών και υπηρεσιών και απαρτίζεται από άτομα που προέρχονται μέσα από την τοπική κοινωνία και γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αρά αναγνωρίζει και τις λύσεις. Από την άλλη μεριά απολαμβάνει μια αυτονομία που της επιτρέπει να πρωτοπορήσει στις υπηρεσίες που παρέχει, στον τρόπο που χειρίζεται και επικοινωνεί την τοπική κοινωνία και να εστιάζει στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης παίζουν τα άτομα που την πλαισιώνουν, τα άτομα που εκλέγονται και διαχειρίζονται και αποφασίζουν για την πορεία της. Όπως προ είπα δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένες θέσεις, τεκμηριωμένες, ουσιαστικές, με χρονοδιαγράμματα που να κινούνται στην σφαίρα του εφικτού. Αντίθετα παρουσιάζονται συνθηματικές θέσεις που είναι κούφιες από περιεχόμενο και δεν δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα του υποψηφίου Δημάρχου που της κουβαλά.

Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν οι διεκδικητές πως οι πολίτες ζητούν πια όχι τον πιο δημοφιλή αλλά τον πιο ετοιμοπόλεμο που θα σταθεί αρωγός και πρωτοστάτης στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα εμπνεύσει την απόλυτη συμμετοχή τους. Η τοπική κοινωνία της Πάφου, στους δήμους και τις κοινότητες χρειάζονται σοβαρότητα, άτομα που θα αναπτύξουν συνεργασία που θα εκσυγχρονίσουν όχι μόνο τις υπηρεσίες αλλά και τις διαδικασίες, που θα ασχοληθούν πέραν από τα οικονομικά, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σήμερα.

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω, η λογική της διακυβέρνησης των δήμων της επαρχίας μας, όπως αυτή αντανακλάτε στην προεκλογική πορεία που ακολουθούν οι πλείστοι εκ των υποψηφίων,(ευτυχώς υπάρχουν αξιόλογες εξαιρέσεις), μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ως προς την ικανότητα τους να διαχειριστούν τα προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση εκλογής τους.

Αρέσει σε %d bloggers: