"Πάφος με Πάθος"

Η Πάφος έχει καταδικαστεί από τους ίδιους της τους πολιτικούς άρχοντες, όχι απλά σε μαρασμό αλλά σε στασιμότητα. Μέχρι πρόσφατα τα αναπτυξιακά έργα ελάχιστα, ενώ η τοπική οικονομία περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό που και αυτός αφέθηκε στην μοίρα του. Πολιτιστικά δρώμενα και υποδομές ανύπαρκτα και οι πολίτες της Πάφου δεν είχαν λόγο να προσπαθήσουν για την πόλη τους. Όταν η Πάφος μπήκε στην διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής πρωτεύουσας 2017, όσοι ενεπλάκησαν τότε είχαν την κρυφή ελπίδα πως θα ήταν το σημείο μηδέν για να αλλάξουν τα δεδομένα στην επαρχία ολόκληρη. Η διεκδίκηση του τίτλου αγκαλιάστηκε θερμά από μεγάλη μερίδα του κόσμου που όμως αποστασιοποιήθηκε μετά και τα σκάνδαλα που δημοσιοποιήθηκαν.

Σήμερα μια ανάσα μακριά από το 2017 και με μεγάλη προσπάθεια οι εθελοντές επέστρεψαν και πιστεύουν στην προσπάθεια αυτή που είναι δικό τους επίτευγμα. Τα έργα σιγά σιγά υλοποιούνται και όλοι αναμένουν να δουν την αλλαγή.

Μέσα από τον συγκεκριμένο τίτλο δίνεται η ευκαιρία στη επαρχία Πάφου να παρουσιάσει διάφορες πολιτιστικές δράσεις προκειμένου να προβάλει τη ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και να διαδώσει στην Ευρώπη και διεθνώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Το γεγονός αυτό σίγουρα θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, θα δημιουργήσει ίσως θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το τουριστικό ρεύμα Παράλληλα έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσει η πολυπόθητη ανάπλαση του κέντρου της Πάφου, η δημιουργία πολιτιστικών και άλλων υποδομών και στην Γεροσκήπου και η επίτευξη μιας ευρύτερης συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας, οργανώσεων, φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το στοίχημα για την Επαρχία Πάφου είναι διττό. Από την μία να καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα για το 2017 μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, εθελοντισμού και συλλογικότητας. Από την άλλη να καταφέρει να διατηρήσει και να αναπτύξει την δουλεία που έχει γίνει όσον αφορά την πολιτιστική ταυτότητα της και να μην σβήσει σαν πυροτέχνημα.

Τι πρέπει να γίνει; Ο οργανισμός Πάφος 2017 πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, σε μια υγιή και συνεχώς ανανεώσιμη βάση, προκείμενου να συνεχίσει την σημαντική πορεία ότι έχει καταγράψει. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σημείο αυτό είναι σημαντικός, οφείλει να αναλάβει την συνέχιση του και να εμπλουτίσει τον ρόλο του. Ο πολιτισμός της Πάφου και η ιστορία της είναι το όπλο μας απέναντι στην κρίση όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική. Είναι το όχημα που θα οδηγήσει την κοινωνία στην πραγματική ανάπτυξη και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής αλλά και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Αρέσει σε %d bloggers: