Αλλαγή σκηνικού

Η προεκλογική περίοδος συνήθως χαρακτηρίζεται από μια έντονη κινητικότητα η οποία ευνοεί τα μεγάλα λόγια και τις πολλές και εύκολες υποσχέσεις. Τώρα όμως τελείωσαν οι εκλογές και η νέα σύνθεση των τοπικών αρχών με τις πολλές αλλαγές μας προδιαθέτει για μια πιθανή ανανέωση που έχει ανάγκη η Πάφος στο σύνολο της.

Η συμμετοχή στο Δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να σημαίνει τρία βασικά πράγματα, συλλογική και ουσιαστική δουλεία, κοινούς στόχους, στροφή στην συμμετοχικότητα και την προσφορά. Η οργάνωση και η αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών επιτροπών πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο. Τα δημοτικά συμβούλια μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά εάν επενδύσουν στην ουσιαστική οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών επιτροπών που αποτελούν ούτως ή άλλως το κύριο μέσο της τοπικής αρχής για την καταγραφή και την αντιμετώπιση και των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας αλλά και την διαχείριση ζητημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τεχνικής φύσεως.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την τοπική κοινωνία πως προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες τους στο μέγιστο, οφείλουν να διαχειριστούν τα μέσα που διαθέτουν με τρόπο που θα διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, η αύξηση της παραγωγικότητας του Δήμου και κατ’ επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αλόγιστης χρήσης της ‘’εξουσίας’’ που δίνετε από τους δημότες στις τοπικές αρχές και παρατηρήθηκε η συστηματική αποχή αρκετών εκλελεγμένων από τα καθήκοντα τους. Η αναφορά στην λειτουργία των δημοτικών επιτροπών δεν γίνεται τυχαία. Η υπολειτουργία τους έχει τεράστιο αντίκτυπο στους δήμους της Πάφου. Περιθωριοποιήθηκαν, αποδυναμώθηκαν και απειλούνται με μαρασμό. Στόχος των νέων Δημοτικών Συμβουλίων πρέπει να είναι η συστηματική χρήση όλων των μέσων που έχουν στην διάθεση τους αξιοποιώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρονται. Παράλληλα, τα νεοεκλεγέντα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να σταθούν αρωγοί στην όλη προσπάθεια και να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο που θα επανακτήσει τη «χαμένη» σχέση του πολίτη με την πολιτική και θα πάει την Πάφο ένα βήμα μπροστά.

Αρέσει σε %d bloggers: