Εγώ, εσύ…όλοι μας

Μια ματιά στο κοντινό παρελθόν και το παρόν της Πάφου αντικατοπτρίζει τις βαθύτερες αδυναμίες της. Αδυναμίες ως προς την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, δομημένης στην βάση της συλλογικότητας του κοινού σκοπού αλλά και την υπηρέτηση των καθηκόντων που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.

Τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιούνται σταδιακά στο κέντρο της πόλης κυρίως, αλλά και η πεποίθηση του Δημάρχου Πάφου για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης φέρνει ένα νέο κύμα αισιοδοξίας. Παράλληλα η ανυπομονησία για την υλοποίηση της Πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι πια έκδηλη.

Αυτό που αποτελεί ίσως την αχίλλειο πτέρνα της Πάφου παρόλες τις προηγούμενες εμπειρίες της, είναι η ελλιπής οργάνωση, η αδυναμία προνοητικότητας, η μηδαμινή απορρόφηση ειδικά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού και εν ολίγοις η καταδίκη της όλης προσπάθειας σε μαρασμό μιας και δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλές συνθήκες για συνέχιση και ενίσχυσης τους σε βάθος χρόνου.

Θα ήταν άδικο και εγωιστικό να συνεχίσουμε να κρίνουμε κρυμμένοι πίσω από την γωνιά για να ανακαλύψουμε το τι δεν έχει γίνει , αντί να βγούμε μπροστά και να προτείνουμε τι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Συμφωνώ πως οι εκλελεγμένοι τοπικοί άρχοντες και όχι μόνο έχουν την «εξουσία» στα χέρια τους. Από την άλλη όμως οι πολίτες είναι τα μάτια και η ψυχή ενός τόπου.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη την αμερόληπτη και συλλογική δουλειά, γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μπορούμε να αποδείξουμε την αξία της επαρχίας μας και να δώσουμε νέα πορεία στην στασιμότητα που έχουμε καταδικαστεί. Το γεγονός αυτό μπορούμε να το μετατρέψουμε στο δυνατό μας χαρτί. Μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον από την αρχή με τον σωστό και παραγωγικό τρόπο.

Αυτό που θα ήθελα πραγματικά να δω είναι όλους όσους διεκδίκησαν στις τελευταίες εκλογές μια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δεν τα κατάφεραν να αποδείξουν πως δεν πάλευαν για έναν τίτλο άνευ ουσίας αλλά γιατί όντως θέλουν να προσφέρουν. Θέλω να δω την νεολαία να καταθέτει γνώσεις και όχι τα όπλα. Θα ήθελα η τοπική αυτοδιοίκηση να συνδράμει στην υιοθέτηση πρακτικών που να ενθαρρύνουν την συμμετοχή και την κατάθεση απόψεων. Θα ήθελα το 2017 να είναι η αρχή για να αναβαθμιστεί η Πάφος στην ουσία και δεν θα αποτελεί πια τον φτωχό συγγενή.

Το ερώτημα τελικά είναι τι θα κάνω εγώ γι’ αυτό; Τι θα κάνεις εσύ, τι θα κάνουμε όλοι μας.

Αρέσει σε %d bloggers: