Σκηνικό εντυπώσεων σε τεντωμένο σχοινί

Η μετάβαση του προέδρου Αναστασιάδη με την συνοδεία των μελών του εθνικού συμβουλίου έβαλε στην τελική ευθεία την σημαντικότερη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004.

Κατά γενική ομολογία και παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις και την έκδηλη αισιοδοξία κυρίως στο εξωτερικό, το σκηνικό παραμένει θολό και αβέβαιο, όχι γιατί αμφισβητείτε η αυθεντική προσπάθεια των δύο πλευρών αλλά γιατί η βάση πάνω στην οποία κινούμαστε δεν προϋποθέτει μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και οριστική λύση.

Εδώ και δεκαετίες παρά τις συνομιλίες, τις τρικλοποδιές, και τα αδιέξοδα επιλέγουμε, διαχρονικά, να μην λαμβάνουμε υπόψη και να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο με αποτέλεσμα να πιανόμαστε στον ύπνο.

Βρισκόμενοι σε κομβικό σημείο και με δεδομένο το γεγονός πως ουδέποτε ως Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν λειτουργήσαμε με βάση στρατηγικής και σταδιακά, απωλέσαμε των δικαιωμάτων μας και ακυρώσαμε την πραγματική αιτία του προβλήματος και δεν καταφέραμε, δυστυχώς, να κρατήσουμε κανένα διαπραγματευτικό χαρτί. Το Κυπριακό πρόβλημα, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η οποιαδήποτε αποδοχή τουρκικών στρατευμάτων και η υπόνοια για επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις υπονομεύουν την οποιαδήποτε προσπάθεια.

Κρυφή πληγή αποτελεί το εδαφικό και από ότι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο είναι το θέμα της διακυβέρνησης. Δεν θα κρίνω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας πιθανής συμφωνίας για εκ περιτροπής προεδρία, θα επισημάνω όμως την βαθύτερη σημασία και τον φόβο που αιωρείται σε συνδυασμό με την στάση της Τουρκίας για το θέμα των ξένων στρατευμάτων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά η αμφιλεγόμενη πια δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίβαρο στην συμφεροντολογική εθνοκεντρική στάση του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η εκβιαστική συμπεριφορά που αναπτύσσει επιλεκτικά αφήνει σκιές για την πραγματική στάση που τηρεί.

Χωρίς ωστόσο να έχουμε γνώση του τι ακριβώς συζητήθηκε στην Γενέυη, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν φωτογραφίζουν μια λύση που γέρνει στην πλευρά της Τουρκίας – σίγουρα δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα – και επαναφέρει κομμάτια του σχεδίου Αναν που οδήγησαν και στην απόρριψη του.

Οι διεθνείς συγκυρίες, η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής, οι δυνατότητες και οι προωθούμενες ενέργειες σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την διαμόρφωση της κατάστασης, σε συνδυασμό με τις προτάσεις και τις ιδέες που έχουν κατατεθεί γενικότερα. Είναι δικαίωμα και ευθύνη του εκάστοτε πολιτικού κόσμου να εξετάζει τα δεδομένα και να διατηρεί εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου.

Η στήριξη όλων μας στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι δεδομένη, παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του μέχρι την οριστική και αμετάκλητη απελευθέρωση του νησιού και διασφάλιση των συμφερόντων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Αρέσει σε %d bloggers: