Τώρα είναι η στιγμή της Πάφου

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα το γεγονός της επανατοποθέτησης του τουρισμού στην σωστή και αποδοτικότερη του βάση. Αυτό συμβαίνει όχι τόσο γιατί η κεντρική κυβέρνηση και όχι μόνο, έδωσε κίνητρα ή δείγματα ουσιαστικής διαμόρφωσης και ενίσχυσης του κλάδου αλλά γιατί η είσοδος του 2017 έβαλε την Πάφο σε ρυθμούς πολιτιστικής και τουριστικής εγρήγορσης σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αναδιαμόρφωσης του ιστορικού κέντρου.

Το γεγονός του Πάφος 2017 σηματοδοτεί και μια τεράστια ευκαιρία για την επαρχία Πάφου και την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού. Φέτος αναμένετε ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ρεύμα αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα Πρώτο, υπάρχουν άνθρωπο που ακολουθούν πιστά τα γεγονότα μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας και δεύτερο, υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον πολιτισμό μιας χώρας και που θα τους προσφέρει περισσότερες και ουσιαστικότερες εμπειρίες και σε αυτή την κατηγορία πρέπει να επενδύσουμε.

Παράλληλα, η σταδιακή ολοκλήρωση των αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της Πάφου και υποδομών πολιτιστικής χροιάς δίνει το έναυσμα για επανατοποθέτηση των στόχων της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας Πάφου. Ο δημόσιος χώρος αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της πόλης, και κατ’ επέκταση ένα από τα βασικότερα στοιχεία του τουρισμού μέσα σε αυτήν. Είναι το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται διαφορετικές ομάδες επισκεπτών, όπως είναι η εξερεύνηση της ιστορίας της πόλης, οι διαδρομές μέσα σε αυτή, η συμμετοχή σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται και γενικότερα η εμπειρία της γνωριμίας με τον δημόσιο αστικό χώρο.

Η προσπάθεια για ανάδειξη της Πάφου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 δεν ήταν κάτι μονοδιάστατο και σίγουρα δεν ήταν κάτι πρόχειρο και ερασιτεχνικό Όλη η πορεία που οδηγεί στην έναρξη της πολιτιστικής χρονιάς της Πάφου πέτυχε ακόμη κάτι, έδωσε στην επαρχία Πάφου μια ταυτότητα, μια πολιτιστική ταυτότητα που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση και τον συνδετήριο κρίκο ανάμεσα στην Πάφο της ιστορίας και στην Πάφο του μέλλοντος. Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια τουριστική καμπάνια που μπορεί να αναπτυχθεί και να αλλάξει άρδην την εικόνα της Πάφου διαχρονικά. Ευελπιστώ πως δεν θα αφήσουμε μια τόσο σημαντική ευκαιρία που κυοφορεί ακόμη μεγαλύτερες να σβήσει σαν πυροτέχνημα που θα προκαλούσε ίσως μεγαλύτερη ζημιά αλλά θα εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν αλλά και την αισιοδοξία για ανάπτυξη και ευημερία που είναι διάχυτη στους κατοίκους της Πάφου γενικότερα.

Αρέσει σε %d bloggers: