Όλη η Πάφος θα γιορτάζει. Εσύ;

Η τελετή ‘Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017 είναι πια γεγονός. Προσπάθειες, δράσεις και κατάθεση χρόνου και ψυχής από πολλούς εθελοντές, κυρίως, παίρνουν σάρκα και οστά. Δίνετε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια χρονιά που υπόσχεται συγκινήσεις, βουτιά στην ιστορία και τον πολιτισμό και προϋποθέτει την συνεργασία και την συλλογικότητα

Δεν επιλέγω την κριτική αν όλα στην πορεία για να φτάσουμε εδώ έγιναν σωστά, ούτε αν έχουν μπει οι βάσεις για να υπάρξει συνέχεια μετά και το τέλος της χρονιάς, παρά το γεγονός πως είναι αναγκαίο να γίνει ένας απολογισμός και να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες και επένδυση στον τομέα του πολιτισμού για να υπάρξει ανάπτυξη. Επιλέγω να επικροτήσω το γεγονός πως παρά τις αντιξοότητες και τα δεδομένα που έδειχναν πως θα η Πάφος θα αποτύγχανε κατάφερε να είναι σχετικά έτοιμη.

Οι περισσότερες αναμνήσεις που έχω από την Πάφο είναι μέσα από τα λόγια των Παφιτών, να παραπονούνται πως είναι στο περιθώριο και πως όλα μένουν στάσιμα. Θυμάμαι το κέντρο πάντα το ίδιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, θυμάμαι τον δημόσιο κήπο εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο. Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα αρχή. Το γεγονός πως η Πάφος παρέμεινε ανεκμετάλλευτη στο πέρασμα των χρόνων, της δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Μπορεί να δημιουργήσει τα πάντα από την αρχή σε στέρεες βάσεις. Είναι λάθος όμως να θεωρούμε πως αυτό είναι μόνο ζήτημα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολιτειακούς αξιωματούχους και γενικά όσους κατέχουν κάποια θέση ισχύος. Η ¨πίεση¨ που μπορεί να ασκήσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί είναι πιο καθοριστικός Διεκδικήσαμε τον τίτλο γιατί ξέραμε πως θα ήταν η αρχή για την μεγάλη και καθοριστική αλλαγή.

Σήμερα 28 Ιανουαρίου 2017 στις 19:00 το βράδυ είναι η τελετή ‘Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, είναι η έναρξη όλων όσων ευχόμασταν τόσα χρόνια. Είναι η στιγμή που μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον της πόλης μας, να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη της, την διατήρηση και την ενίσχυση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να μην επιτρέψουμε να πάει χαμένη ή να αφεθεί σε μικροπολιτικά ή άλλα συμφέροντα που θα την βουλιάξουν.

Αρέσει σε %d bloggers: